Завършват ремонта на ул. „Преслав” до края на годината?

DSC05715До края на годината строителите ще се опитат да завършат ремонта на ул. „Преслав”, а не както е по договор – за 270 дни, които приключват на 18 март 2019 г.  Това заяви управителят на фирмата изпълнител „Технопътстрой“ ЕООД Йордан Георгиев преди началото на първата копка, церемонията за която се състоя пред читалище „Зора” на 18 юни.

DSC05693От същата дата улицата е затворена за движение и са обозначени обходни маршрути, но това създаде своеобразен транспортен хаос. Гражданите недоволстват, някои дори звънели на тел. 112 да потърсят помощ, а други, за да се оплачат или поне да си излеят яда.

Търговците, които имат обекти в района, са най-недоволни, защото твърдят, че доставчиците им нямат достъп до магазините и няма да могат да ги зареждат.

DSC05696За времето на ремонта ще бъдат спрени от движение и автобусите с номера 5, 18 Б и 20 А, което съвсем ще затрудни градския транспорт, а той и без това е нередовен, неудобен и автобусите се движат с голям времеви диапазон.

Реконструкцията включва участък от ул. „Преслав” от кръстовището с ул. „Димитър Благоев” до ул. „Акация”. Предвидено е да се извърши цялостен ремонт на пътната настилка с изкопаване до основи и полагане на три слоя асфалт. Ще бъдат подновени тротоарите, ще се поставят нови бордюри, ще се подменя водопровод, ще се монтира и енергоспестяващо улично осветление, нови пожарни кранове и нова растителност.

DSC05706Обектът се финансира с европейски средства по ОП „Региони в растеж” в размер на 2 381 066 лева.

След първата копка на журналистически въпрос за завършването на обекта кметът на Ямбол Георги Славов дори намали срока за приключване до края на ноември, началото на декември, като подчерта, че това е основна, възлова пътна артерия, която не е ремонтирана основно от изграждането й и затова е избрана.

DSC05723Кметът обясни, че е било практически невъзможно да не се затваря ул. „Преслав”, а ремонтът да се извършва само в едната половина на платното, защото тя е много тясна. Ще има подмяна на водопровод и това налагало затваряне на пътното платно. По общия устройствен план на града е предвидена опция улицата да бъде разширена с още две ленти, но това предполага разваляне на къщи, отчуждаване и обезщетяване на собствениците, а това е невъзможно да се случи с ресурса на града.

Кметът обясни още, че общината е ремонтирала алтернативните обходни маршрути. В края на месеца на заседание на Общински съвет ще се одобри първи етап от  пътя от кръговото движение на РЗИ (бившо ХЕИ) до ж. к-с „Д-р Дончев”, да се разшири дясната алея, като всичко това се включи в капиталовия списък. Освен това след седмица Областно пътно управление започва и ремонт на обходен път „Изток” в частта от ж. к-с „Г. Бенковски” до кръстовището с печатница „Светлина”, но движението няма да бъде спирано, а ще се работи само в едното платно.

Така че ни чакат ударни ремонти, само да имаме търпението да ги изтраем, защото те създават неудобства за всички, но най-вече за живеещите в района на ремонта и на откъснатите квартали.

About the Author :

Leave a reply