Завършването на пречиствателната станция се отлага за…2023 г.

2b17c9506fe7627e47d92f638b6292eeЗавършването на пречиствателната станиция на Ямбол, като част от втората фаза на проекта за Водния цикъл, се отлага незнайно за кога. Изпълнението на договора по проекта е спряно, защото в момента тече избор на изпълнител на надзора, а от финансови проблеми се тресе и фирмата изпълнител.

Припомняме, че през август миналата година тогавашният екологичен министър Ивелина Василева дойде на място да подпише договора по проекта за 44 419 346, 93 лв., от които близо 37 млн. лв. са безвъзмездна помощ, и обеща пречиствателната станция да бъде завършена за една година.

В края на 2016 г. на една от пресконференциите в община Ямбол, които се броят на пръсти, кметът Георги Славов заяви, че строителството ще започне през пролетта, защото е изтекъл договорът за надзор и ще се обяви процедура за избор на нов изпълнител.

Поръчката е обявена, до 24 януари е бил срокът за набиране на офертите, но все още няма никакъв резултат, защото до данни на пресцентъра на общината предложенията били 12 и трябвало да бъдат проверени.

edeec7b211f6b41a0b52ea85a2a360a1В същото време в Елхово Яна Георгиева, ръководител на Главна дирекция „Оперативна програма околна среда”, която е управляващ орган по програмата, не скри проблемите, които има община Ямбол по проекта за водния цикъл. „Общината полага усилия да работи активно със строителя, който е избран”, коментира Яна Георгиева и допълни: „В момента договорът за безвъзмездна помощ е спрян, докато се изчистят всички необходими административни въпроси по продължаване на строителството”. Тя поясни още: „Общината е мотивирана да го приключи, не само защото иска да се изгради пречиствателна станция, в случай, че не бъде изградена, ще трябва да бъдат възстановени разходите, които вече са направени”.

Според данните за проекта в информационната система за оперативните програми в рамките на фаза 1 са приключени всички дейности по проектиране на обекта и са извършени едва 16,5 % от строително монтажните работи по изграждане на пречиствателната станция и довеждащите комуникации и са реконструирани 130 м от главния колектор.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД “Консорциум Ямбол 2013-ПСОВ” с водещ партньор “Понсстройинженеринг” (82%), а останалите участници са “Простриймгруп” (15%) и “Уотър Енвайло проджект” (3%).

Точно “Понсстройинженеринг” е фирмата, която се тресе от финансови проблеми. Срещу нея се водят много дела от фирми кредитори, а някои от тях са и с искане за обявяване на несъстоятелност. От началото на тази година най-големият кредитор на фирмата държавната Българска банка за развитие е сменила управителя, но на този етап все още промяната не е вписана в Търговския регистър. През 2015 г. “Понсстройинженеринг”има 29 млн. лв. банкови заеми, 45 млн. лв. оборот и материални активи за 10 млн. лв. През 2016 г. банковите заеми са скочили над 38 млн. лв. “Понсстройинженеринг” е била и сред избраните фирми за строежа на “Южен поток”, като е имала и малко участие в работите по оградата по границата. Тя е спечелила и изпълнението на проектите за водния цикъл и в общините Видин и Враца, но и те са сред забатачените – не са завършени през предния програмен период и са прехвърлени през новия като втора фаза.

Община Видин даже вече е развалила договора с фирмата, а в края на миналата година кметът Георги Славов предупреди, че ако строителят не си спазва ангажиментите, общината ще влезе в процедура и за избор на нов строител.

Или иначе казано завършването на пречиствателната станция и изпълнението на проекта е пълна мъгла, а общината се успокоява с това, че срокът за изпълнение на проекта е краят на 2023 г.

До тогава обаче всички проблеми от това, че проектът не е завършен, си остават. Отново започна течът на фекални води в реката край хотел „Тунджа”, а живеещите по ул. „Константин Иречек” вече се чудят как да се движат по нея, защото е разкопана, но не е асфалтирана. И това е само видимата част в центъра на Ямбол, а вероятно има още много скрити проблеми, които се „смитат под килима”.

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply