Заболели са 8 % от учителите и 5 % от учениците в Ямболска област

Ямбол, 10.11.2020 г.

Заболели са 8 % от учителите и 5 % от учениците, съобщи Стойко Стойков, началник на Регионалното управление по образование – Ямбол. От 1174 учители в областта към момента 95 са с положителни проби за коронавирус или са с грипоподобни симптоми, а 35 отсъстват по други причини. От 11 558 ученици в областта 596 отсъстват заради положителни проби, грипоподобни заболявания или заради карантина. По други причини отсъстват още 494 ученици.

На този етап няма необходимост да се затварят училища, коментира областният управител Димитър Иванов. Той уточни, че на този етап до сряда е затворено само училището в Стралджа, където има 14 учители с положителни проби. От четвъртък учениците в начален курс ще започват редовни занятия, а учениците в прогимназиален ще минат на дистанционно обучение за две седмици след разрешение на министъра.

В още 4 ямболски училища има по-висока заболеваемост. Според новите изисквания учебният процес може да бъде преустановен, ако има над 20 % заболеваемост.

„Следим постоянно и ежедневно процеса във всяко едно населено място и училище. Ще вземаме локални решения. На този етап ситуацията не ни дава основание да вървим към спиране на учебния процес, особено в начален курс“, каза областният управител Димитър Иванов.

В момента гимназистите от всички училища у нас учат дистанционно, като се очаква на 12-ти ноември те да се върнат в класните стаи. От четвъртък онлайн обучение ще продължи да се въвежда на локален принцип, – по решение на областните щабове или по желание на директорите на училищата, ако заболеваемостта надхвърли 20 %.

По отношение на детските градини според предписанията на МОН се дава възможност за посещение на децата в задължителна предучилищна възраст по избор на родителя. В тази връзка кметът на общината може да предложи временно неприлагане на принципа на задължителност в дадена община до подобряване на епидемичната ситуация. При вземане на такова решение, следва да се вземе предвид, че детската градина за децата на 5 и 6 г. не е само място за отглеждане, а и образователна институция. Тъй като дистанционното обучение в тази възраст е невъзможно, от МОН препоръчват предложенията за неприлагане на принципа за задължителност да са за период не по-дълъг от 3 седмици.

About the Author :

Leave a reply