Заболеваемостта в Ямболска област е 89,48 души на 100 000 население

Ямбол, 27.10.2020 г.

Заболеваемостта в Ямболска област е 89,48 души на 100 000 население, съобщи д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол, след заседанието на Областния медицински съвет. Тя поясни, че заболеваемостта се изчислява на база на случаите за 14-дневен период (106 през последните 14-дни), разделени на 117 335 души, колкото е населението на областта.

Д-р Генчева съобщи, че положението в ямболската болница е доста сложно, защото почти няма места. Според нея трябва строго да се прецизират хоспитализираните болни – да се приемат само пациенти в тежко състояние с двустранна бронхопневмония.

Директорът на РЗИ уточни, че на този етап няма лимити за направления за PSR-тестове, но се взимат проби само на пациенти със симптоми, които се дават за изследване в лаборатория „Лина“, защото в Ямбол единствено тя прави PSR-тест.

Д-р Генчева обясни и какви са новите правила за лекуване на пациенти с Ковид 19. В Ямболска област единствено МБАЛ „Св. Пантелеймон“ може да работи по клинична пътека 104 за Ковид-болни, защото има и инфекционист. МЛАБ „Св. Иван Рилски“ –Елхово може да работи по клинична пътека 39, която лекува пневмонии, защото има пневмо-фтизиатър, а останалите две болници в Ямбол СБАЛ по кардиология и МБАЛ „Св. Йоан Рилски“ нямат такива специалисти и не могат да работят с Ковид – пациенти.

About the Author :

Leave a reply