Забавни минути в очакване на Великден

IMGP8609Забавна и пъстра предпразнична програма събра на 3 април 2018 г. родителите и близките на дечицата в детска градина „Здравец“- Болярово.

След встъплението на госпожа К. Гюрова, директор на детското заведение и филиалите му, малките палавници доказаха, че са научили много – не само за самия Великден, но и за празниците, които го предхождат – Лазаровден и Цветница. Изявите бяха на клубовете „Фолклор и традиции – пея и танцувам“ с ръководител г-жа Гюрова и „Детски театър“, ръководен от чаровната и артистична г-жа С. Гочева, по действащия проект „Децата на Болярово-успешна интеграция в образователната система и подобряване на учебната среда в общината“ (договор № BG05M2OP001-3.001-0117, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове).

IMGP8586Група китни малки лазарки попяха и поиграха, пресъздавайки обичая лазаруване. Песни за здраве, пролетни надежди и плодородие през годината прозвучаха в дома на стопанката, а и наричания за бодрост, дълголетие, имане и щастливи дни в семейството. Тя щедро ги дари с яйца и паричка за късмет. Стихове и песни имаше за Възкресение Христово, за вълненията на Цветница, за гаданията на лазаруващите девойчета и техните понесени от реката венчета, изплетени от цветя и върбови клонки…

Последва интересна драматизация на приказката „Гълъб и пчела“, съпроводена от танци: на пролетните цветя, а тревичките, пъстрите калинки, ранобудната пчеличка, горските птички. А самата пиеска отправи нравствени послания: за доброто в живота ни; за истинското приятелство, което се проявява особено в нужда; за хармонията, която трябва да царува между хората. Малките актьори получиха заслужени аплодисменти. А бодрите, звънки и весели песнички за дружбата призоваха всички да творят добрини, защото те осмислят живота на човека.

Накрая започна боядисване и украса на яйцата за празника. Подпомагани от родителите и грижовните учителки, децата сътвориха майсторски феерия от пъстрота и красота, която грейна от кокетните кошнички, подредени с вкус в изложбен кът.

IMGP8589 IMGP8608 IMGP8617

                                                                                                                                                                            Бинка Величкова

 

About the Author :