Жътвената кампания в „Тунджа” беше открита официално в Търнава

_MG_2996Жътвата в община „Тунджа” беше открита с традиционен ритуал. Организатори на събитието са община „Тунджа“, кметство село Търнава и фирма „Пеликан Агро” ЕООД. За четвърта година това стана в землището на село Търнава, където фирмата обработва над 14 000 дка земеделска земя.

С водосвет и ритуал „Зажънване”, в изпълнение на самодейците от пенсионерски клуб „Доверие”, село Чарган, започна празникът. Водосветът за спорна работа и добра реколта отслужиха Ставрофорен свещеноиконом и Архиерейски наместник отец Панайот Чакъров и отец Стоян.

_MG_2999По традиция самодейците от село Чарган ожънаха със сърп първата ръкойка, а първите 2 снопа бяха поднесени на стопаните на нивата Таня и Теодор Тодорови и на кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев. Те ги откупиха с желязна пара – символ на здравето и силата, за да е на берекет годината и да е лека работата. Жътварите поднесоха и прясно опечена пита, събрала в себе си благодатните слънчеви лъчи, труда и любовта към земята на тунджанци. На официалните лица беше поднесена и традиционната „брада“ – ръкойка от класове, съчетана с цветя и завързана с червен конец. Както традицията повелява, брадата се носи от стопанина у дома и се окачва до иконостаса. Така престоява до „Симеоновден” на другата година, когато започва отново сеитбата. Зърното от брадата се стрива и заедно с другото семе се посява…

_MG_3005Гости на празника бяха депутатът от Коалиция „БСП лява България” Кирчо Карагьозов, областният управител Димитър Иванов, заместник-кметът на община „Тунджа” Ели Василева, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Стоян Кунев, кметът на с. Търнава Андон Матев и земеделски производители от региона.

 

_MG_3007Празникът продължи в парка на селото с приветствия на кмета Георги Георгиев и собствениците на фирмата. Богата програма от жътварски песни и български народни танци беше поднесена от самодейци на селата Чарган, Могила, Палаузово, Иречеково и Безмер. Веселието допълваха музикална формация „Настроение“ с ръководител Станимир Петров и народната певица Нели Танева.

За всички присъстващи беше раздаден курбан за здраве, осигурен от фирма „Пеликан Агро” ЕООД.

_MG_3009 _MG_3016 _MG_3021 _MG_3024 _MG_3029 _MG_3034 _MG_3045

 Снимки: Величко Димитров

About the Author :