Жив е духът ямболски!

DSC06012aПод мотото „Жив е духът ямболски!” в най-стария ямболски квартал –Каргона, се проведе традиционният празник. Той беше открит от фолклорни изпълнения на самодейни творци и състави, след което благодарствен молебен отслужиха сливенският митрополит Иоаникий и архиерейският наместник Панайот Чакъров.

 

DSC06020aСливенският владика обясни величието на религиозния празник Свети дух. „Светият дух одухотворява всичко, Светият дух изчиства, Светият дух ни просвещава, сочи ни точния път към доброто. Затова е велик този празник. Празникът е затова да се освободим макар и за малко от житейските грижи, да насочим поглед към небето, да помислим за вечността”, обърна се към събралите се той и продължи да ги напътства: „Светият дух винаги помага на тези, които го търсят, които желаят да им бъде помощник и покровител, затова той не се отдалечава от нас, а ние понякога с делата си се отдалечаваме от него”. Владиката каза още, че няма спокойно житейско време и затова духовната борба е постоянна. „Злото не премахва злото, тъмнината не премахва тъмнина, слънцето, светлината топли еднакво и затова трябва да бъдем по-смирени, по-търпеливи, по-любвеобилни и тогава Светият дух ще бъде наш помощник”, каза още митрополитът и честити празникът на Ямбол.

DSC06026aДокато владиката проповядваше, най-големите любители на курбана, който беше наречен за здраве, едва изчакаха да бъде осветен, за да се струпат на опашка, но полицията зорко бдеше да не се създава напрежение и въдворяваше ред.

 

 

 

DSC05967aDSC05968aDSC05969aDSC05977aDSC05979aDSC05994aDSC05996aDSC06014a

About the Author :