„Живот във Фейсбук” – дискусия на клуб „Млад журналист” в Синия салон

???????????????????????????????„Живот във Фейсбук” бе темата на дискусията, която проведоха във вторник, 5 май, участниците в клуба „Млад журналист” към читалище „Съгласие” с ръководител Борислав Ненов. Както винаги, не липсваха и гости, и приятели на клуба. Не липсваше и полемична тръпка, но  спорещите в крайна сметка намираха смисъл да примирят позицията си с тази на другия. Не заради конформизма, в който залепна почти цялото ни общество, а заради толерантността – и другият, антипатичен или не, да има свое мнение.

Нямаше нищо учудващо, че и гимназистите от Математическа гимназия „Атанас Радев”, които са мнозинството в клуб „Млад журналист”, превърнал се през годините и в клуб по творческо писане, и колегите им от Гимназията с преподаване на чужди езици „Васил Карагьозов”, трудно си представяха един свой ден без Фейсбук. „Той е най-бързото, евтино  и удобно средство за комуникация, за социални контакти”, бе една от тезите, която не срещна опоненти. По-различна бе ситуацията  с тезите, че Фейсбук е като монета – има и друга страна, и тя не винаги е за овации. Гостите, сред които и хора с голям житейски „стаж”, и познание за механизмите  на социалната мрежа, предупредиха, без да наставляват, за илюзорната анонимност във Фейса.

Специалните служби отдавна не просто надничат, а обират страшно много информация от социалните мрежи, това правят и други структури, обясниха по-опитните. И те обаче споделиха, че с удоволствие през свободното си време са там, във Фейсбук, за да се чуят с приятели, да намерят приятели, да научат и видят нещо ново, интересно, атрактивно.

Фейса е новото, огромно кафене. Там са и нашите апокрифи, и нашата реклама, и желанието да излезем победители от един или друг спор. Той е нашият нарцизъм, в което няма нищо лошо, ако  дозите не са чудовищни. Това бе  част от споделеното и от участниците в клуб „Млад журналист” към читалище „Съгласие”, и от техните гости.

Регламентът предвиждаше 45 минути за дискусията „Живот във Фейсбук”, четвъртата за творческия сезон на клуба. И приключи точно по регламента. За да отидат някои на училище, други да се приберат след учебните занятия, а трети да се върнат на работа.

И да се срещнат пак. Някога, някъде. Може би именно във Фейсбук.

About the Author :