Животновъди от боляровски села с жива верига пазят животните си

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЖивотновъди блокираха пътя между Болярово и селата Шарково, Воден, Крайново и Странджа от сутринта днес, 12 юли 2018 г. Те застанаха на разклона за селата, за да не допуснат ветеринарите да преминат и да умъртвят животните им, заради появилата се чума по козите и овцете. Според животновъдите болестта е недоказана, те искат нови изследвания.

След като първото огнище се появи в три животновъдни обекта във Воден през месец юни, вчера бе съобщено, че пробите са дали положителни резултати за заболяването в още три обекта в селата Странджа, Крайново и Шарково. В новите три села трябва да бъдат евтаназирани около 2000 животни, за да се избегне разпространението на заразата.

БАБХ е наредила взимане на мерки, за да се предотврати разпространяването на заразата. Сред действията, които се предприемат, са проучване на движението на заразения добитък и храната му. Трикилометрова е предпазната зона около засегнатите обекти и 10-километрова зона за наблюдение. В населените места в тези две зони БАБХ нареди да се извършат актуализация за данните за дребните преживни животни, ежеседмични клинични прегледи, взимане на двойни кръвни проби.

About the Author :

Leave a reply