Живописната изложба на Калин Ангелов – лъч светлина в замрелия културен живот на Ямбол

Художникът Калин Ангелов подреди за първи път самостоятелна изложба в ХГ „Жорж Папазов“ в Ямбол, която е 37-мата му самостоятелна живописна експозиция. Неговият проект – изложбата „Българска живопис“ се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, спонсорирана по програма „Творчески инициативи“.

Директорът на галерията Петко Йорданов откри изложбата, като подчерта, че Калин Ангелов задълбочено изследва възможностите на живописната техника и е създал прекрасни неща. Поред него особено големи са постиженията му в областта на натюрморта. Той му пожела да продължава да изследва, да дълбае така тази негова съкровена ниша и даде думата на писателя Любомир Котев да представи твореца Калин Ангелов и неговата изложба.

Любомир Котев изтъкна, че произведенията на Калин Ангелов звучат по-скоро класически, отколкото ярко модерно, но те са много интересна алтернатива на постмодернистичните търсения.  Той заяви, че творчеството му създава илюзията за класически рисунък, а всъщност е един наистина модерен рисунък, но това е различна модерност, лишена от претенциозността и имагинерността на много днешни художници, които искат лесно да смаят света с причудливи експерименти.

Самият автор обясни, че изложбата има и ретроспективен характер, за да покаже развитието си във всички периоди. „В тази голяма и прекрасна галерия е идеалната възможност да бъдат изложени повече творби, в по-широк спектър, като тематика и сюжетност, има и доста непоказвани творби и картини от последната година“, обясни Калин Ангелов. Той разясни, че акцентът на изложбата е върху пейзажа – градския пейзаж от родния Ямбол с историческите и природни забележителности, с река Тунджа, с ямболските църкви. Има и пейзажи от Пловдив и Велико Търново. Представени са и речни и морски пейзажи от бреговете на Китен, Обзор и Свети Влас.  Друг основен елемент на изложбата е натюрмортът, който е използван от автора, както поясни самият той, като база за живописните му търсения и свободата на експресивното търсене, особено в цветята и плодовете и съчетанието на натюрморта с градския пейзаж. Представени са и няколко автопортрета и портрет на майка му и за първи път са изложени три икони, които представят търсенията му в тази област.

Изложбата е всеобхватна с 84 платна и е лъч светлина в позамрелия културен живот на Ямбол покрай второто затваряне заради епидемията. Не случайно и доста зажаднели за изкуство почитатели се събраха на нейното откриване.

About the Author :