Жива камила поведе карнавалното шествие на “Кукерландия”

Жива камила поведе карнавалното шествие на 21-вото издание на “Кукериада”. В него се включиха стотици, а може би и хиляди ямболии и тунджанци, кукерски групи, фолрклорни състави, детски градини и много граждани. След камилата, която беше най-голямата атракция, в шествието се движиха “камилите” от обичая “Джамал”, характерен за Генерал Инзово, с надписи от двете страни – “Кукерландия” и “Кукериада”. Най-отпред на шествието бяха организаторите на “Кукерландия” – кметовете на общините Ямбол и “Тунджа” и техните заместници, облечени в народни носии, следвани от гостите на фестивала.

Шествието тръгна от община Ямбол, за да стигне до новата сцена, където се провежда “Кукерландия” – зад зала “Диана”. Кметът на Ямбол Валентин Ревански, кметът на “Тунджа” Георги Георгиев и представител на Федерацията на европейските карнавални градове, на която от 2013 г. е член и Ямбол, приветстваха присъстващите.

Тазгодишното издание на “Кукерландия” постигна целта си да обединява – освен че събра като организатори отново общините Ямбол и “Тунджа”, на официалното откриване дойдоха много гости – зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, ямболският народен представител Мария Цветкова от ВМРО (б. р. вероятно това е и първата й публична поява в Ямбол, областният управител, кметовете на Болярово, Елхово и Сливен и др.

Официалното откриване завърши с празничен спектакъл на ансамбъл “Филип Кутев”.

About the Author :

1 Comment to “Жива камила поведе карнавалното шествие на “Кукерландия””
  • Станчо
    February 29, 2020 - Reply

    Кукерландия умря! Да живее Камилрандия!.. и шествието в стил соц. манифестации, водено от партийни функционери и… Истински селски сбор..

Leave a reply