Жестока дискусия, но без жертви в читалище „Съгласие”

Млад журналист Син салонСлед жестоки дебати и преминаване през два тура и гласуване, клуб „Млад журналист” към читалище „Съгласие”, се спря на темата „Мечтите и илюзиите на младите” за първата дискусия от творческия си сезон. Тя и бе предложена на аудиторията в четвъртък в Синия салон на най-голямото и най-старо читалище в Ямбол. Ръководителят на клуба Борислав Ненов бе водещ на дискусията, в която участваха и стари, а всъщност твърде млади приятели на творческата формация, като Александра Димитров, студент по психология в Уелс, и Даяна Панкова, която е първокурсник в Американския университет в Благоевград.

След като участниците в клуб „Млад журналист” решиха да не скандализират с теми като „Сексът, любовта и младите” или „Можем ли да живеем без интернет” ( втората тема се прие като върло посегателство върху поколението, което гледа с презрение към компютрите „Правец” и епохата на стационарните телефони ), попадна във водовъртежа на „Мечтите и илюзиите на младите”.

В хода на разговора, преминал на моменти в полемика, и обречени опити да се вземе думата от по-борбените и приказливите, все пак се разбра, че мечтите на 16-17-годишните не се различават драстично от тези на техните родители. Съдбата на Парис Хилтън, например, не бе прегърната, за разлика от прастарите желания човек да бъде обичан и да обича. Никой не поиска и да развенчае Бога, за да заеме неговото място, каквото бе предложението на водещия дискусията Борислав Ненов. Скептично бяха приети и интелектуалните неврози на Уди Алън, като пътека, по която неизбежно ще минат и днешните млади. Повече те се вълнуваха дали ще намерят работа след няколко години, когато сложат точка на учението си в Алма матер и може ли, всъщност, да се реализират, без да имат протекции.

Един от участниците в дискусията, Денис Бояджиев от Езиковата гимназия, вокал на рок група „Невестулките”, страстно разви тезата си за полигамията, но срещна солиден отпор от нежния пол, който бе преобладаващ в Синия салон. Половинката на Денис, която седеше до него, тактично мълчеше.

Александра Димитрова, на която остава малко време, за да придобие диплома за психолог, определи хората в България и извън нея, като твърде сходни в желанията и реакциите си, и сподели, че тя е решила да не остава на Запад, а да се реализира в родината.

Оказа се, че и в Уелс една от най-четените книги е „Петдесет нюанса сиво” на Е Л Джеймс, като контрапункт бе изваден на показ романът на Виктор Пасков „Аутопсия на една любов”, който е не по-малко „горещ” от творбата на американката.

В крайна сметка домакините от клуб „Млад журналист” и  техните гости трябваше да приберат мечовете, тъй като се увлякоха в полемиката и един час не им стигна. А в 15 часа в Синия салон на читалище „Съгласие” започваше репетиция на Камерен ансамбъл „Дианополис”.

Така че полесражението трябваше да бъде напуснато. За да продължи на следващите дискусии, за които всеки се закани, че ще размаже опонентите си.

About the Author :