Жельо Петков хвърли спасителен пояс на ФК „Тунджа 1915”

IMG_3663Футболен клуб „Тунджа 1915” се измъкна от отчайващата финансова ситуация. Жельо Петков отново, както преди две години, става спонсор на клуба, а в понеделник от 18 часа бе и първата тренировка за новия сезон.

Първенството на Югоизточната „В” група стартира на 9 август, така че тимът ще тръгне в надпреварата без почти никаква подготовка, но в движение нещата може да се сглобят. Най-важното бе ямболският мъжки футбол да запази мястото си в трета дивизия, тъй като, поради липса на пари, се бе засилил към селската група.

Ако е нужно, може да се направи жест от страна на Зоналния съвет на Българския футболен съюз-Пловдив и „Тунджа 1915” да пропусне първия кръг, докато треньорският щаб поне малко избистри състава. Още повече че и част от състезателите вероятно ще са в лоша физическа форма, а това не се наваксва за няколко дни.

Съвсем скоро ще се проведе и Общо събрание на футболен клуб „Тунджа 1915”, на което да се приеме оставката на досегашния президент Илия Илиев и да се избере неговия наследник на поста.

Дали това ще бъде спонсорът Жельо Петков или посочен от него човек, на този етап не е ясно. Когато преди две години този бизнесмен реши да финансира „Тунджа 1915” и да направи от него тим с възможности за влизане в „Б” група, президент стана Галин Илиев. Тогава спонсорът Жельо Петков дори не влизаше в Управителния съвет на ямболския клуб, но това е позната практика и в елитната дивизия, например в „Литекс”.

Надали нашият клуб ще тръгне по стъпките на „Литекс”, разбира се, но фактът, че започна подготовката за новия сезон в Югоизточната „В” група е радващ.

Угрозата мъжкият ни състав да изчезне от трета дивизия и да рита заедно с „Ударник”/Иречеково/ и „Межда” бе напълно реална. И то няколко месеца преди да се чества 100 години от появата на футбола в града ни.

Както е при форсмажорна ситуация, сега ще има голямо движение на играчи в „Тунджа 1915”, докато се понамести отборът. Надали спонсорът Жельо Петков има амбициите от преди две години, когато официално бе обявен бюджет от 200 000 лева и ямболският тим бе на стъпка от първото място в Югоизточната „В” група.

И от влизането в професионалния футбол.

Да се улови врабчето в ръката, вместо да се мисли за сокола в гората, това е на този етап най-важното. Защото перспективата да се откажем от участие в трета дивизия не прилягаше, меко казано, на град като Ямбол.

Борислав Ненов

About the Author :