Жандармерията – единственият изход….

Borko_poslБорислав Ненов

Жандармерията вече има работа почти всеки ден. И то не в градове или в техни ромски квартали, където по време на някой от безбройните празници или при страстно уреждане на отношенията, силите на реда трябва да подредят нещата.

Дойде на дневен ред и тетевенското село Глогово. „Попал в газету”, казваше един герой на Чехов, но неговата слава бе комична. А жители на Глогово влязоха в информационната тарапана, заради меле, при което аргументи са били брадви и бухалки.
Глогово е с 1600 жители . Това не е някоя махала, забравена и от Бога, а голямо село. Тамошните, поне така се твърди, се препитавали от брането на малини, картофи, както и от дърводобив. Явно в Глогово имат мегдан за работа, щом населението е над 1000 души. Уви, мегдан за работа се отвори и на полицията, и на жандармерията.
Полицията, както обикновено, не могла да направи нищо, за да овладее бойните страсти, поне така твърдят жители на селото. Жандармерията и тук навлезе за дълго, а подобни операции сякаш стават, ако не ежедневие, то седмични нужди. Озверявал народ, това е положението, колкото и да мотаем топката с приказки за напредък в икономиката и в какво ли не още.
Не съм чувал озверял народ да върви към нещо добро. Той е като изпуснат язовир и затъва все повече и повече в тинята.
Странно ли е, всъщност, след като от много години говорим за война по пътищата?

About the Author :