Ефективна стачка в „Язаки”

DSC05853Ефективни стачни действия започнаха от тази сутрин работници от производство едно в най-голямото ямболско предприятие „Язаки България”, което осигурява работа на над 4000 души и работи на три смени.  Те искат увеличение на заплатите, допълнително заплащане за трудов стаж и за допълнително натоварване, а не да губят бонусите си, ако излязат в болнични. Стачката се организира от синдикалната секция на КТ „Подкрепа”.

В 6 часа сутринта част от първата смяна от оператори в производство едно, е започнала ефективна стачка. По данни на синдиката в нея са се включили най-малко 30 души, според ръководството на „Язаки” стачкуващите са само 13.  Снощи работниците са взели решение за ефективен протест, защото след внасянето на уведомление за ефективни стачни действия още в петък са започнали уволненията.

DSC05856Само час след началото на стачката е имало опит за локаут. „След започването на стачката са се опитали да подменят стачкуващ работник с друг, който не стачкува. По закона това си е локаут. В тая връзка подадох сигнал до прокуратурата и до Главна инспекция по труда”, каза  Мария Маджарова, председател на СРС „Подкрепа” в Ямбол.

 

???????????????????????????????Милена Михова работи от 7 години в предприятието като специалист. Досега от нея не са изисквали да има висше техническо образование, но след участието й в едночасовите предупредителни стачни действия, са променили длъжностната й характеристика и са я уволнили с мотива, че няма подходящо образование.  „Тука се случват напоследък много целенасочени уволнения.  Има и такива хора, уволнени, които са участвали в предупредителната стачка, но има и хора, които са угаждали на всичко, което работодателят е поискал от тях, и пак са уволнени”, споделя тя.

DSC05860Милена е и синдикалист и подкрепя стачните искания на колегите си от производство едно, защото условията на труд са тежки, заплащането не е високо, а натоварването е прекомерно. Тя обяснява, че колегите просто искат достойно заплащане за труда им и уточни, че има случаи, в които 20 дена без почивка има работено от един и същ работник.

DSC05865Останалите работници във фирмата се страхуват за работните си места и не смеят да говорят, или твърдят, че няма да стачкуват. Втората смяна на “Язаки” пристигна с автобуси и буквално напълни паркинга, като потвърждение на това колко много работници има в предприятието. Повечето от тях обаче и дума не обелиха, от страх да не изгубят заплатите си, само тези, които хвалеха се осмелиха да проговорят.

DSC05866Потърсихме и позицията на ръководството на фирмата, но те отказаха да излязат да разговарят с нас, а разпространиха писмено становище, в което се казва, че са предприели процедура за обявяване на стачката за незаконна. От своя страна синдикалистите твърдят, че са спазили всички законови изисквания и имат подписите за ефективни стачни действия на повече от половината работещи в това производство. От утре в знак на солидарност към стачката могат да се присъединят и останалите работници, защото изтича 7-дневният предупредителен срок.

About the Author :