Естетически страсти

S.ChamovaОт няколко дни естетически проблеми мъчат Ямбол. Една статуя с философското название „Опознай себе си“ прикова всеобщото внимание. Хора спират пред нея и цъкат с език. Стотици си пробват остроумието в интернет. От противоположния лагер плахи гласове се обаждат в полза на модерното изкуство, недостъпно за масите.

Градът ни не за пръв път е обладан от естетически страсти. През далечната 2001 г.  пак нещо като скулптура, но не съвсем, защото бе от гипс и стиропор, разбуни духовете. Статуята „Победа“ пред общината стана национално известна чрез жилещ скеч в „Шоуто на Слави“.

Ала да не се плашим. Дори Флоренция си има подобни на нашите естетически проблеми. Преди две години в центъра й, редом до ренесансовите статуи, беше сложен модернизъм, за който местните без свян казваха, че е гигантски екстремент (те използваха по-нецензурна дума) на гигантски динозавър. Наистина приличаше!

Ямбол не е Флоренция, но ето на – вълненията ни са близки, което само потвърждава, че светът е малък и спасение или повод за усмивка дебне отвсякъде!

Светлана Чамова

 

About the Author :