„Есенна ямболска трапеза” се проведе за втори път

IMG_1093Кулинарният празник „Есенна ямболска трапеза” се проведе за втора поредна година в механа „Странджата”. Празникът се организира от Народно читалище „Зора-1945” и Съюза на пенсионерите 2004-Ямбол, с финансовата подкрепа на Община Ямбол. Неговите основни цели са популяризиране на традиционните ястия от богатата ямболска кухня и продължаване нишката на кулинарните традиции между поколенията. В тази връзка читалище „Зора” планира и издаването на книга с рецептите от двете издания на кулинарния празник, която ще види бял свят през 2015 година.

IMG_1101Тази година менюто на състезанието за любители на готвенето бе съставено от тутманик, имамбаялдъ и тиквеник, предварително сготвени в домашни условия. Критериите, по които бяха оценявани ястията от журито, са: вкусови качества, придържане към автентичната ямболска рецепта и оригиналност при поднасяне на блюдото. Председател на авторитетното жури бе Нина Божилова, собственик на фирма „Виена стил”, известен в страната сладкар и член на читалищното настоятелство на читалище „Зора-1945”. В тазгодишното издание на празника участваха седем отбора по трима души от Дом стари хора, от пенсионерските клубове „Христо Ботев”, „Георги Дражев”, „Недялко Царев”, „П.К. Яворов”, „Хале”, със специалното участие на отбора на Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм-Ямбол.

IMG_1114Докато журито дегустираше специалитетите и записваше оценките, пенсионерските клубове се изявиха с народни и стари градски песни, хуморески и танци. На първо място бе класиран отборът на ПК „Георги Дражев”, на втора позиция останаха състезателите от ПК „Хале”, а трети се класираха кулинарите от ПК „П.К.Яворов”. Специалната награда по традиция бе присъдена на отбора на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм, който се представя извън конкурсната програма. Всички участници получиха грамоти за участие, а призьорите бяха отличени с парични награди и диполоми от организаторите.

IMG_1115IMG_1116IMG_1119

 

About the Author :