Епизоотична комисия

dalgaНа 26 юни 2015 г. бе свикано заседание на общинската епизоотична комисия на Болярово, ръководено от общинския кмет Христо Христов. То бе във връзка с констатирано заболяване заразен нодурален дерматит по едрите преживни животни в регион Одрин, Р Турция, заради което Областната дирекция по безопасност на храните – Ямбол е в повишена епизоотична готовност.

На територията на общините Болярово и Елхово бе разпоредено извършване на ежеседмични клинични прегледи за заразата по едрите преживни животни /ЕПЖ/. Забранява се провеждането на пазари и изложби на ЕПЖ в тези две гранични общини.    Повишен контрол и информираност на стопаните отглеждащи ЕПЖ, това са основните мерки на този етап.

Официалният ветеринарен лекар за община Болярово – д-р Вълков и присъстващият д-р Стоян Колев (началник на отдел „Здравеопазване към животните” към Областна агенция по безопасност на храните – Ямбол) разясниха, че болестта не представлява опасност за здравето и живота на хората, дори консумацията на месо на заразено животно не е опасно. Те представиха клиничната картина на заразата по едрите преживни животни. Заболяването се пренася лесно, както от насекоми, кърлежи, комари, така и чрез фуражи, треви. Някой от проявите и симптомите на заболяването са треска и кожни лезии. При поява на симптоми ветеринарните власти трябва да бъдат информирани незабавно. Смъртността при животните е сравнително ниска между 5 и 10%. Щетите са предимно икономически. За болестта има ваксини, но страната ни не може да предприеме превантивна имунизация.

С решенията на комисията и превантивните мерки бяха запознати кметовете и кметските наместници на населените места на територията на община Болярово.

About the Author :