Еньовден в Скалица

P1000365На 24 юни 2014 г. потребителите на Дневен център за стари хора в с. Скалица, община „Тунджа“, отбелязаха древния български ритуал – Еньовден на открито. Заедно с децата от ЦДГ “Звездица” в селото,засадиха билки в саксии, за които да се грижат през годината.

Децата и потребителите на Дневния център сенадразказаха кои билки познават и какво знаят за  техните лечебни свойства. Настроението беше като на празник – възрастните пяха облечени в народни носии, окичени с венци от билки на главите, а малките танцуваха около тях. След приключване на песните венчетата бяха подарени на танцьорките за здраве.

P1000392Еньовден е деня, в който деня и ноща имат еднаква сила, затова и силите, заключени в билките в този момент имат магическа сила. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се: “Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. Вярва се, че сутринта на празника,когато изгрява, Слънцето “трепти”, “играе” и който види това, ще бъде здрав през годината.Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

P1000348Почитта към Слънцето и лечебните сили на природата, вплетени в жилките на растенията по Еньовден,  най- малките и най-големите жители на с. Скалица показаха с изплитане на венец от набраните билки рано сутринта.По стар български обичай през него минаха и децата и възрастните, за да не боледуват през цялата година.

About the Author :