Енчо Мишинев сред златните медалисти на Балканиадата по информатика

Bulgarski nacionalen otbor po informatika 2С високи постижения на българския национален отбор по информатика завърши Балканската олимпиада в Русе, която събра в сериозната надпревара 11 държави от региона (България, Гърция, Кипър, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Турция). От Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки съобщиха, че първият отбор се е класирал убедително, заемайки първо място в отборното класиране 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Съставът на медалистите е следният:

Енчо Мишинев – МГ Ямбол – златен медал

Христо Венев – СМГ – златен медал

Даниел Атанасов – СМГ – сребърен медал

Кристиян Цъклев – СМГ – брознов медал

Bulgarski nacionalen otbor po informatikaРъководители на отбора са Стоян Капралов и Евгени Василев.

По традиция страната домакин на олимпиадата участва с два отбора от по четирима състезатели. Вторият отбор на свой ред завоюва 1 сребърен и 3 бронзови медала. Победители от втория отбор са:

Андрей Лалев – ПМГ Велико Търново – сребърен медал

Иво Дилов – СМГ – бронзов медал

Валентин Борисов – ПМГ Шумен – бронзов медал

Виктор Терзиев – СМГ – бронзов медал

Ръководители на отбора са Кинка Кирилова и Бисерка Йовчева.

За последните 10 години българските ученици са спечелили 17 златни, 23 сребърни и 17 бронзови медала от участието си в Балканска олимпиада по информатика. Престижното състезание се провежда през 1993 г. в Констанца, Румъния. В нея участват 8 държави, включително и България. Страната ни участва във всички издания на олимпиадата оттогава с изключение на едно, като е била домакин през 1995 г., 2004 г. и 2009 г.

Балканската олимпиада е организирана от МОН, Съюза на математиците в България, Община Русе, Регионален инспекторат по образованието Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе, и СРООПН.

Подготовката и участието на олимпийските отбори по природни науки в международни състезания и  олимпиади се провежда с изключителното партньорство на Фондация „Америка за България“.

 

About the Author :