Енчо Мишинев в топ 7 на най-добрите информатици в света

Informatics 2017 (2)Ямболският възпитаник на ПМГ “Атанас Радев” Енчо Мишинев е в топ 7 на най-добрите математици в света. На тазгодишната международна олимпиада по информатика той спечели златен медал и се класира седми сред най-добрите информатици в света. Правилата на състезанието определят, че златен медал получават една дванадесета част от участниците с най-добри резултати, които са 25 или 26 състезатели, защото участниците са 308. Предишното най-добро постижение на Енчо Мишинев е десети в света и златен медал от международната олимпиада през 2014 г.

Informatics 2017Българският отбор спечели един златен и три бронзови медала. Информатиците се състезаваха с участници от 83 държави в престижното състезание, което се проведе от 28 юли до 4 август в Техеран, Иран. С тези постижения България запазва 5-то място в класирането по медали за всички години, а от тази олимпиада, нашият отбор влезе в „Клуб 100“,т.е. броят на медалите, получени от български състезатели досега надмина 100, само още 4 страни са постигали този успех.

translation-10В българския отбор тази година участваха – Енчо Иванов Мишинев , Ямбол, МГ “Атанас Радев”,  12 клас  – златен медал; Петър Ивелинов Няголов, Русе, ПМГ “Баба Тонка”, 10 клас – бронзов медал; Виктор Николаев Терзиев, София, СМГ,  11 клас – бронзов медал и Радослав Стоянов  Димитров, Пловдив, МГ “Акад. К. Попов”, 10 клас –бронзов медал. Ръководители на олимпийския отбор по информатика са Емил Келеведжиев и Руско Шиков от Ямбол.

С най-голям опит сред състезателите е Енчо Мишинев, който представя България успешно на поредица международни олимпиади. на последното състезание той се класира на 7-мо място, с което се издига на престижното 18-то място сред първите 100 най-добри информатици за всички времена.

translation-19Петър Няголов, Виктор Терзиев и Радослав Димитров участват в международни олимпиади от 8 клас, но през 2017-та за първи път се събират в този състав.

През 1989 г. нашата страна е основател и домакин на международното олимпиада по информатика, която се провежда за първи път в град Правец. България отново е домакин на олимпиадата през 2009 г. – за 20-годишния юбилей от създаването й. Участници са донесли на страната ни общо 100 медала: 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови медала досега. От тях приносът на Енчо Мишинев е два златни медала и три сребърни.

About the Author :