Ентусиасти възраждат традициите във Воден

Когато обичаш родния си край и искаш децата ти да се гордеят истински със забележителностите му, то се грижиш всичко в него да е чисто и подредено, както в дома ти. В това е убедена новата кметска наместничка на боляровското село Воден Стоянка Чакърова и го доказва с дела. Още в първите месеци на мандата си тя съумя да привлече като съмишленици младите хора и производителите от селото и заедно да организират съвместни акции по благоустрояване.

На 6 юни във Воден се събраха над 70 души – младежи, читалищни дейци, работници и техника от фирма „Калем агро“, която обработва земя в района, за да почистят двора и обраслите с бръшлян стени на православния храм. В инициативата се включиха също кметът на общината Христо Христов, заместник-кмета Нина Терзиева, служители на общинската администрация, членовете на Младежката неправителствена организация в Болярово. За часове с общи усилия те върнаха старата светлина на храма, строен с дарения и много любов от техните предци.

Воден е първото село в община Болярово, в което е изграден православен храм. Първата черква тук е издигната през 1841 г. За неин покровител местните жители избират свети Георги. По време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. храмът е опожарен. От него остава само един каменен зид. Но отново с дарения, воденци вдигат нов храм „Свети Георги“, който е осветен през 1902 г. от сливенския митрополит Гервасий.

Инициативите на младите хора във Воден продължават. Съвместно с община Болярово ще бъде възстановен и посетителският център край селото, ще започне и кампания за ремонт на църквата.

Младите ентусиасти от село Воден са решили и да популяризират родния си край чрез снимки на своите съселяни в автентични народни носии. На 23 май те организираха фотосесия в музея на селото, като призоваха всички да извадят от скриновете си носиите на бабите и дядовците си.

 

 

 

About the Author :

Leave a reply