Емоционално откриване на Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол

Ямбол, 22.06.2021 г.

Тридесет и петото издание на празниците „Златната Диана“ в Ямбол започна с концерта „Аконкагуа“ за бандонеон, пиано и оркестър на Камерен оркестър „Дианополис” с ръководител Красимира Султанова и гост-музикантите Доач Бездюз /пиано/ и Стоян Караиванов /бандонеон/, дирижиран от един от най-добрите български диригенти – Григор Паликаров.

Откриването на престижния музикален форум съвпадна с Деня на Ямбол и е част от празничната програма.

Музикалната проява беше посветена на 100-годишнината от рождението на известния аржентински композитор Астор Пиацола.

Водещият Михаил Лазаров припомни историята на „Златната Диана“: „В далечната 1968 година, когато е създаден Камерен оркестър „Дианополис“ под диригентската палка на маестро Николай Султанов, се ражда идеята за Музикалните празници „Златната Диана“. На 5 април 1968 година в читалище „Съгласие“ тържествено е открит първият Празник на камерните хорове „Златната Диана“. В програмата му се отбелязва, че това е една инициатива с тенденция да прерасне в традиционен празник. Точно така и става. Основани под председателството на големия музикант и композитор професор Георги Димитров, празниците „Златната Диана“ бързо се превръщат в един от най-вълнуващите фестивали на хоровото изкуство. После към певците се присъединяват и инструменталистите. И така, години наред, на пролет Ямбол се превръща в истинска столица на камерната музика. Съучастват на домакините титани на голямата музика като академик Петко Стайнов, професор Васил Арнаудов, професор Георги Робев, професор Христо Недялков, професор Христо Алишкиров, Минчо Минчев, Георги Бадев, Жени Захариева, Светлин Русев, Теодосий Спасов, Лео Кремер…“

Заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов приветства публиката: „За мен е истинско удоволствие да открия „Златната Диана“. Ямбол отново ще бъде сцена на млади таланти и на световноизвестни изпълнители. Тези празници са явление в музикалния живот не само на Ямбол, но и на България. Те са на световно ниво и това ще Ви го докажат Камерен оркестър „Дианополис“ с концертмайстор Красимира Султанова и техните гости.“

Георги Султанов от сдружение „Артем“, съорганизатор на „Златната Диана“, благодари за доверието на Община Ямбол, пожела на публиката здраве, щастие и радост.

Публиката в зрителната зала на Община Ямбол аплодира бурно страстните произведения на реформатора на аржентинското танго Астор Пиацола: „Микеланджело 70“, „Аконкагуа“ – концерт за бандонеон, пиано и оркестър, „Адиос, Нонино“, „Милонга дел Ангел“, „Либертанго“, изпълнени по прекрасен начин от Камерен оркестър „Дианополис“ и солистите Стоян Караиванов и Доач Бездюз.

Тази вечер почитателите на оперното изкуство ще се насладят на операта „Набуко“ от Джузепе Верди, в която ще участват оркестърът на Плевенска филхармония, хор на Държавна опера – Русе и Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен. Диригент на спектакъла е талантливият Найден Тодоров, режисьор – Надя Христозова. Оперният спектакъл ще се състои в зала „Диана“ от 19:30 часа. В ролите публиката ще види Мартин Цонев, Георги Султанов, Шмилена Султанова и др.

На 23 юни, сряда, на сцената на зала „Съвременност“ в Културно-информационен център „Безистен“ от 19:00 часа ще бъде представен музикалният проект „Музиката вместо улицата“ за деца-виртуози, свирещи на различни инструменти, създаден от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд. Концертът ще бъде с участието на Камерен оркестър „Дианополис“ с концертмайстор Красимира Султанова и Вероника Тодорова – акордеон.

Заключителният концерт-спектакъл „Да послушаме кино“ ще се състои на 24 юни, четвъртък, от 21:00 часа в Лятното кино на Ямбол в Градския парк. Зрителите ще видят едни от най-харесваните поп и джаз изпълнители в България – Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов, които ще се изявят под съпровода на Плевенска филхармония.

About the Author :

Leave a reply