Елховските прокурори все още затрупани с дела

uvs140710-012.BMPЕлховските прокурори все още не могат да се отърсят от делата, натрупани от големия бум на бежанци. Повече от половин година потокът на прииждащи през турската граница е прекратен чрез засилената полицейска охрана, но делата при прокурорите продължават да бъдат много на брой. През юни те са внесли в съда 98 обвинителни акта срещу 154 души, от общо 167 прокурорски акта, с които е повдигнато обвинение срещу 262 обвиняеми. 94 от тези обвинителни актове са за незаконно преминаване на границата.

За сравнение през месеца прокурорите от Районна прокуратура – Ямбол са изготвили 51 прокурорски акта (обвинителни актове, споразумения и предложения за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание) срещу 81 обвиняеми, прокурорите в Окръжна прокуратура имат 2 прокурорски акта срещу трима, а колегите им от Тополовград – 16 прокурорски акта срещу 24 души.

След незаконното преминаване на границата най-често срещаното престъпление е срещу собствеността, общоопасните и срещу стопанството.  Изпълнени са и 84 влезли в сила присъди, от които 32 са лишаване от свобода, 16 са обществено порицание, 22 са пробация, 6 са лишаване от правоуправление на автомобил и 8 са лишаване от право да се заема определена длъжност.

About the Author :