Елхово очаква опасно покачване на река Тунджа

img_103752757Елхово, 3.12.2014 г.

Елхово очаква опасно покачване на река Тунджа през нощта, съобщи кметът Петър Киров. Нивото на реката е достигнало критичните 350 см, само 20 см делят града от неприятната ситуация канализацията да не може да поема и да започне на връща, защото колекторите й са в коритото на реката.

Днес от сутринта реката се е покачила ъс 7 см, но от язовир “Жребчево” са увеличили изпускането на водата с още 20 куб. см, което неминуемо ще се отрази на нивото на реката в Елхово.

Виждам, че нивото на реката в Ямбол се е увеличило днес с 12 см, утре покачването ще стигне и до нас, коментира още Петър Киров, който на всеки час наблюдава електронната система за следене на нивото на река Тунджа.

Вече има залети селскостопански постройки и земеделски земи в землището на Трънково, но ако нивото на река Тунджа достигне критичните 370 см ще се повтори картината от 2010 г., когато бяха залети големи площи между Елхово и Изгрев и бяха наводнени къщите до реката.

При ниво на реката от 370 см трябва да се задейства плана за евакуация и хоранта да бъдат уведомени, коментира още елховският кмет.

сн. “Елхово нюз”

About the Author :