Елена Йончева: Левицата е единствената сила, която може да свали ГЕРБ

DSC07193Водачът на листата за европейски парламент на БСП за България Елена Йончева посети Ямболска област на 23 април. Обиколката й на региона започна от Елхово. Заедно с нея бяха и народните представители Кристиан Вигенин и Николай Пенев.

„За да започнем да възстановяваме България, левицата трябва да има свои силни и ярки представители в ЕС и да спечели тези избори”, каза Елена Йончева пред елховлии. Тя заяви, че Европа е шанс за България, но управляващите и техният кръг от хора използват европейските фондове като донор за лично облагодетелстване. “На това трябва да се сложи край.  Когато минаваме през българските села, имам чувството, че страната ни се намира във военно положение. Селата са опустошени, ???????????????????????????????къщите изоставени, а надеждата липсва. Това не може да продължава повече и вярвам, че след като спечелим изборите, ще спрем този процес”, категорична бе Елена Йончева. Тя коментира, че в БСП има млади, можещи и мислещи хора, които ще успеят да преведат България по нов път. Йончева каза още, че Европа ни дава голям шанс за развитието на селското стопанство. Тя добави, че откакто България е член на ЕС, за селско стопанство са дадени над 7 млрд. евро. „Повече от 10 години, обаче, страната ни заема последно място по всички показатели, свързани с него, защото тези пари се разпределят сред 75 фирми.  Пари на малките ферми не се дават, защото те няма как да ги върнат на управляващите. Това е част от стандарта за заличаването на България и ние можем да го спрем”, коментира още водачът на листата на левицата.

2 „Ние нямаме европейско здравеопазване. В Европа хората доплащат между 10% и 20%, докато у нас доплащането е 50%. Това не е европейска, а антиевропейска политика”, коментира още Елена Йончева.  Тя заяви, че тази политика ни отвежда далеч от Европа. Йончева добави, че такова е и положението в образованието. „Имаме прекрасни учители и талантливи деца, но 60% от българите са функционално неграмотни, а това вече е заради системата. Затова във „Визия за България” е заложен конкретен план за преодоляване на проблема. Ние сме предложили премахване на  цялата схема – парите следват ученика, както и уеднаквяване на програмите и условията във всички български училища”, каза още Елена Йончева.

„Ако Eлена Йончева не се беше ангажирала с проблема с бежанските центрове, може би тези дни управляващите щяха да обявят победителя в обществената поръчка”, заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин. Той добави, че те се страхуват от нея, защото Йончева е разкрила далаверите за строителството на оградата по границата, повдигнала е въпроса, че има трафик на мигранти и затова управляващите бързат да затворят темата. „Нашата задача е след като спечелим европейските, а след това и предсрочните парламентарни избори, да върнем справедливостта в България”, заяви Кристиан Вигенин.

По-късно Елена Йончева, се срещна с жители на община Стралджа, след което проведе открита приемна в центъра на Ямбол.

DSC07375„Голямата битка за България и Европа предстои, защото България трябва да победи, в страната ни да започнат промени и българите да получат справедливост”, каза Елена Йончева пред жителите на Ямбол. Запитана за корупцията във властта и решаването на този проблем, Йончева заяви, че това е не просто корупция, а грабеж. „Корупцията в България генерира огромни загуби не само за бизнеса, но и за бюджета, защото 24% от БВП не се реализира в бюджета заради корупция. Ние, всички българи, можем да се справим с това”, категорична бе Елена Йончева.

Елена Йончева се включи в проекта на БСП – Ямбол „Аз обичам Ямбол”  и заедно с млади социалисти проведе анкета за проблемите на града и общината. По повод Международния ден на книгата водачът на листата на левицата подари на млади семейства с деца книги с детски приказки.

Представители на неправителствени организации, инициативни комитети, репресирани и уволнени се срещнаха с Елена Йончева, за да представят пред нея, като народен представител защитаващ правдата и поставящ остро проблемите в страната, проблемни европейски проекти в Ямбол. Те споделиха разочарованието от неработещите български и европейски институции и от липсата на ефикасен контрол.

10Вечерта в голямата зала на НТС се проведе среща със социалисти и симпатизанти от региона. България се управлява от авторитарен режим и единствената причина той да не се превърне в диктатура е това, че сме в Европейския съюз, каза пред пълната зала Елена Йончева и подчерта, че  обикновеният човек не чувства подкрепата на Съюза, защото всички помощи и програми не стигат до него.

Няма авторитарно правителство, което да остане на власт, ако народът не го иска, затова тези избори на 26 май са толкова важни, каза още водачът на листата и подчерта, че не е важно колко депутата ще има левицата, а да 9махнем ГЕРБ, тази организирана престъпна група от властта, за да спечели България.

Левицата е единствената сила, която може в момента да свали ГЕРБ и само тогава България ще има шанс за промяна, защото повече не можем да живеем по този начин, подчерта още Елена Йончева и допълни: Ако ГЕРБ не бъдат спрени, те ще получат още по-голям кураж, затова всички трябва да им се противопоставим. „Ние сме сила само, когато сме заедно. Вярвам, че имаме шанс да се противопоставим, да спрем този грабеж. Във всеки от вас има сила и с тази сила ще обърнем нещата”, обнадежди хората Елена Йончева.

3 8

About the Author :