„Електроразпределение Юг“ обменя опит по проект за опазване на птици

EP_Yug_LIFEНа 27.09.2017г. представители на Полско дружество за опазване на птиците посетиха района около градовете Елхово и Тополовград и се запознаха с изпълнени дейности по проекта на „Електроразпределение Юг“ –  „Живот за царския орел“(Life forsafegrid).  Целта на проекта е опазване популацията на световно застрашения вид – царски орел и намаляване на смъртните случаи при птици, причинени от контакт с електропроводи.

След като получиха обща информация в сградата на Клиентски център Елхово, гостите разгледахана място съоръжения, които са изградени по проекта – съоръжения за преминаване на кабелни линии (пасарелки) над река Тунджа, нов бетонен трафопост, преход от кабел във въздушна линия, възлова станция, изолации от различен вид, изграждащата се ПАС система (нови изолирани проводници).

От своя страна, полското дружество реализира проект „Опазване на белия щъркел в долините на реките в Източна Полша“ по програма LIFEна Европейската комисия. Поради това интерес представляваха и монтираните от „Електроразпределение Юг“платформи за щъркели като част от мерките за обезопасяване на мрежа ниско напрежение. Гостите бяха изключително впечатлени от монтираните многобройни платформи.

В края на посещението си групата еколози от Полша разгледа и посетителския център за царски орли в гр. Тополовград.

В рамките на проекта „Живот за царския орел“ (LIFE 12 NAT/BG/000572) „Електроразпределение Юг“ продължава да реализира мерки за опазване на популацията на световно застрашения вид, сред които са изграждане на почти 30 км ПАС система и монтиране на защитни изолации в общините Елхово, Тополовград и Ямбол.

About the Author :