Екскурзия до остров Света Анастасия

90_nНа 4 юни 2015 година част от членовете на пенсионерски клуб – Болярово се отправиха на вълнуваща екскурзия с впечатляваща дестинация – остров Света Анастасия. Пристигайки в Бургас, начело с инициативната си председателка Елена Николова и усмихнатата служителка на фирма „Валерос” Валя Рангелова, те се качиха на корабчето „Анастасия”, с което стигнаха до острова.

През целия път усмихната Валя им разказваше вълнуващи легенди, свързани с острова, а стигайки там имаха възможност да изслушат беседа и да посетят музея, параклиса и другите забележителности.

IMGP1648От беседата и разказите екскурзиантите разбраха, че между 1945 и 1990 г. островът носи името Болшевик. Намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Днес на разположение на туристите са музей, лекарна, църква, ресторант, къща за гости и конферентна зала. Архитектурните и историческите обекти са изцяло реставрирани в рамките на проекта “Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”.

IMGP1630Тайнствени легенди посрещат туристите на острова. Малкото късче земя сред морето крие невероятни тайни. Мистиката се усеща още на кея. Тя е скрита във всеки камък, в старинния фар и някогашните манастирски килии, превърнати днес в уютни хотелски стаи. Островният музей е мястото, в което са скрити част от тайните на Св. Анастасия. Седемте изложбени зали разказват невероятните легенди, които обвиват в мистика острова. Едната от тях е скрила несметно пиратско съкровище. Призрак на морски разбойник пази сандъците със злато и скъпоценности. Зала “Карцер” е посветена на годините, в които островът е бил превърнат в политически затвор. Тя разказва съдбата на 43-мата комунисти, заточени там и успели да избягат от някогашния Болшевик. Друга зала, обзаведена с криви огледала, носи името “Екамос”. Подът е светещ и имитира морско дъно, покрито с планктон.

IMGP1619Островът крие още една “перла” – единствената църква у нас, построена на остров. Иконостасът й е истински шедьовър. За разлика от светата обител, която е от ХIV век, той е създаден в по-късни времена. Автентичните стенописи са другото, което привлича в църквата.

Св. Анастасия дълго време е бил блян за пиратите. Легендите разказва за един от набезите им по времето, когато на острова имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на св. Анастасия да ги избави от разбойниците. И светицата изпратила страховита буря, която разцепила пиратския кораб. И до днес останките му са вкаменени в скала, която може да се види от всеки посетител на острова. Вярва се, че причината за пиратските набези е заровено на острова златно съкровище, пазено от призрака на загинал разбойник. Според друга история пък, навремето до острова са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но има следи от две опожарявания.

IMGP1586По време на реставрацията на църквата пък работниците открили зад каменния олтар на пода малка дупка, в която монасите са криели църковната утвар – масивен златен кръст и Библия, писана на ръка. Скривалището е точно там, защото дори пиратите не смеели да плячкосват църквата. Реликвите ще станат част от изложба на втория етаж на голямата манастирска сграда. Зад църквата са открити и гръцки монети от злато, зазидани в дълбок ров. Сега той е покрит с дебело стъкло, което позволява на посетителите да видят точното място.

IMGP1605На Света Анастасия има и три скални феномена – Гъбата, Дракона и Вкамененият пиратски кораб. Преданието разказва, че на Гъбата е погребан свят монах, живял на острова.

Легенда има и за самата млада и красива християнка Анастасия, канонизирана за светица като мъченица, запазила вярата си.

IMGP1596Напускайки острова, боляровските екскурзианти, освен незабравими спомени, получиха и сертификат за островитяни. А пристигайки в Болярово, сбогувайки се с усмихнатия шофьор Желязко и любимата си екскурзоводка Валя, си пожелаха до нови срещи. Вероятно с повечето това ще е наесен, когато дестинацията ще е Русе- Букурещ. Но защо не и преди това, с друга дестинация. Пожелавам им го!

 

About the Author :