Екоминистерството спасило община Ямбол от връщане на 44 млн. лв. за водния цикъл

DSC01502Екоминистерството успяло да спаси община Ямбол да не връща 44 млн. лв. за неизпълнения в срок проект за водния цикъл, като договорило втора фаза на общо 8 недовършени проекти от първия програмен период по ОП „Околна среда”. Това съобщи в Ямбол министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя пристигна на място да подпише с кмета на Ямбол договор за изпълнение на втората фаза от проекта за водния цикъл, който включва довършване на пречиствателната станция. Общината ще получи близо 37 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, за да приключи проекта. Срокът за изпълнение е 20 месеца заедно с отчитането на проекта, но изпълнителят обещал да го завърши за 12 месеца.

Ивелина Василева припомни, че Ямбол е единственият областен град, който все още няма пречиствателна станция за отпадъчни води. Затова още през 2012 г. екологичното министерство приоритетно е подписало договор за проект за водния цикъл, който включва изграждане на канализация на най-стария ямболски квартал и на пречиствателна станция за 88 млн. лв. Заради забавяне, липса на добра организация и техническа мобилизация от страна изпълнителя, както и други съпътстващи фактори, изпълнението на проекта беше забавено и той се е превърнал в рисков. „В крайна сметка приключихме миналия програмен период с инвестиция в размер на 44 млн. лв., останалите 44 млн. лв. ще бъдат предназначени за довършване на проекта чрез втората му фаза. 37 млн. лв. са безвъзмездните средства, които предоставяме с подписания договор. Разчитам на мобилизацията на изпълнителя, който се ангажира в рамките на 1 година да приключи изграждането на съоръжението.”, съобщи екологичният министър. Самото съоръжение е предвидено да обслужва цялото население на Ямбол, капацитетът му е 110 000 еквивалент жители, с най-модерни технологии, с пречистване на отпадъчни води, включително отнемане на азот и фосфор, преработка на утайките с инсталация за когенерация и производство на топлоенергия и електроенергия.

„Успяхме да договорим с Европейската комисия изпълнението на т. нар. фазирани проекти в рамките на втория програмен период да бъде довършена втората фаза, с което всъщност ние спасихме проектите, защото, ако това не беше постигнато, тези 44 млн. от първата фаза трябваше да бъдат върнати на европейския бюджет от община Ямбол”, обясни още Ивелина Василева.

През първия програмен период по проекта бяха изградени 43 км канализационна мрежа и част от колекторите към пречиствателната станция. До 20 месеца изпълнителят трябва да завърши пречиствателното съоръжение и да отчете проекта.

„Няма как голям град да претендира за сериозни инвестиции, ако в него няма построена пречиствателна станция. По съвременните европейски и световни изисквания няма как каквото и производство, какъвто и да е инвеститор да дойде да инвестира тук и да му бъде позволено да зауства отпадни води директно в реката”, коментира и кметът на Ямбол.

Общо 8 са били рисковите проекти, които екологичното министерство е успяло да спаси чрез договаряне изпълнението им във втора фаза. В тях ще бъдат инвестирани 234 млн. лв. Заради изградените 50 нови пречиствателни станции през първия програмен период Европейската комисия не е възбудила наказателна процедура срещу България, макар до края на 2014 г. да не са изградени всички пречиствателните съоръжения.

 

About the Author :