Екипи спешно тръгват по домовете на отпадналите или незаписани в училище деца

999Децата и ученици, отпаднали от училище или детска градина през учебната 2017/18 г. в Ямболска област, са 144, незаписани в училище са 111 деца, 646 са със статус “в чужбина”, с неустановен статус са 137 деца. Това съобщи днес, 10 септември 2018 г., на заседание при областния управител Ваня Димитрова от Регионалното управление на образованието-Ямбол. Заседанието беше посветено на създаването и функционирането на областен координационен център за съвместна работа на институциите по обхващане и включване на деца и ученици в училищната и предучилищна възраст. Посещението по адреси трябва да стане до края на седмицата, само за децата, които се водят “в чужбина” – до края на месеца, допълниха от РУО-Ямбол.

Определени са 29 района на обхват в област Ямбол, като за община Болярово те са 2, община Елхово – 9, Стралджа – 3, “Тунджа” – 10 и община Ямбол – 5. В срок са представени участниците в екипите за обхват от кметовете на общини, от директора на РД Социално подпомагане, от директора на Областна дирекция на МВР и от директорите на детските градини и училища, отчетоха още от РУО-Ямбол.

Областният управител Димитър Иванов бе категоричен, че няма никакво време, за да бъдат изпълнени сроковете според ПМС 100, посветено на този проблем и обхождането трябва да започне веднага.

Зам.-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов постави остро и емоционално проблема с неефективността на образователната система: “Огромната част от отпадналите ученици са от ромския етнос. Но какво се случва с тези деца, след като бъдат обхванати в  училище? Абсолютно нищо. Някой трябва да каже, че царят е гол. Учителите услужливо не пишат отсъствия, директорите не правят нищо, Регионалния инспекторат по образованието спи. Ученици, които не са присъствали в училище, имат 5 по руски, например. Това е престъпление към образователната система и ние със своето бездействие сме съучастници. Дейни сме само при капиталови разходи и хранене на децата. Това е абсолютна критика към Регионалното управление по образованието. И после Ямболска област сме на предпоследно място при външните оценявания.”

Заместник-кметът в община “Тунджа” Станчо Ставрев в отговор отбеляза, че щом има такъв механизъм за обхващане на учениците, проблем има. Казаното е вярно, но когато децата са в училище, това е първата стъпка нещата да се случат, “това е процес, който зависи от нас”, отбеляза той. Допълни още, че в община “Тунджа” много разчитат на т. нар. общностни работници или медиатори по различни проекти за обхващане на децата в училище. В малките населени места много сътрудничат и кметовете, и кметските наместници.

Заместник-кметът на Ямбол Илияна Бицова отбеляза, че има непрекъснато движение на децата и семействата и на първия учебен ден на 17 септември ще има реална картина на записаните деца и ученици.

Областният управител обяви, че утре, 11 септември, екипите за обхождане на застрашените от отпадане ученици ще бъдат сформирани, а от 20 септември започват проверки и по училищата – колко деца са в час, колко са по дневник и колко ги няма в училище. Димитър Иванов съобщи, че той като областен управител също ще се включи в някой от екипите по дейностите на ПМС 100.

 

 

 

 

About the Author :

Leave a reply