Езикова гимназия откри с концерт националната олимпиада по биология в Ямбол

DSC01566Стилен концерт организира Езикова гимназия „Васил Карагьозов” за откриването на 43-та национална ученическа олимпиада по биология и здравно образование, на която тя е домакин в рамките на три дни. В нея взимат участие 117 ученици в две възрастови групи – от 7 и 8 клас и от 9 до 12 клас от 20 области в страната.

Голямата зала на община Ямбол събра на 30 март участниците, техните ръководители, родители и националната комисия, съставена от известни учени биолози, с председател доц. д-р Албена Йорданова от Медицински факултет към СУ „Св. Климент Охридски”.

DSC01569Без да прекаляват с историческата част организаторите успяха да акцентират с прожекция на снимки  и като част от програмата не само върху името на града и неговата история, но и върху известните българи с ямболски корен и с това, с което Ямбол е популярен. Самата програма на концерта беше изпъстрена с музикални и танцови изпълнения от талантите на гимназията. На сцената блеснаха не само участниците във вокалната и танцова група на Езикова гимназия, но и Ивет Пенева и Росица Аладжова от НУ “Проф. Нойков” с техния танцово- музикален спектакъл, в който демонстрираха умения да свирят на китара в поза на шпагат.

DSC01571Прочетен беше поздравителен адрес от министъра на образованието Красимир Вълчев и приветствено слово от декана на Биологическия факултет на Софийски университет, а началникът на Регионалното управление по образование Красимир Стоилов отправи приветствие към участниците в олимпиадата.

 

DSC01655На сцената се появиха и миналогодишните участници в Международната олимпиада по биология Димитър Каразапрянов, Габриела Христова, Мария Карабоева, записали най-големия успех на българския отбор досега и донесли пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов. Те дадоха „рецептата за успех” на участниците в олимпиадата, съветвайки ги да вярват в себе си и да не се отказват пред задачите, защото притеснението, с което ще ги посрещнат в началото, е само едно чувство и ако то бъде преодоляно, ще може да продължат напред и да търсят решението им. Те им пожелаха успех и да дадат най-доброто от себе си, обръщайки се към всички с призива: „Нека силата бъде с вас”.

DSC01662Като част от откриването на националната олимпиада беше и връчването на наградите на Международната фондация „Св. Св. Крил и Методий” на изявени учители по биология.

Президентът на фондацията проф. Стефанов обяви наградените биолози – Камелия Савова, учител в частна гимназия в Челопеч, Василка Панайотова Панайотова, учител в ОУ „Мати България” в Казанлък и Мария Веселинска, учител в Езикова гимназия в Благоевград.

Водещите на концерта не пропуснаха да поздравят и своята любима учителка по биология Ралица Георгиева.

DSC01668Националната олимпиада по биология и здравно образование се провежда в рамките на два дни и включва теоретична част – решаване на тест  и практична – изпълнение на практически задачи за време.

На 31 март след теоретичната част участниците ще могат да посетят музеи и забележителности в Ямбол. По програма е предвидена и среща-разговор на декана на Биологическия факултет към СУ доц. д-р Стоян Шишков, с учителите-ръководители на учениците.

На 1 април ще се проведе практичната част от олимпиадата, а следобед в 16,30 часа в Езикова гимназия ще бъдат обявени резултатите.

DSC01572Ямболското участие в олимпиадата се изразява от една страна на двама учители в националната комисия – преподаватели по Биология и здравно образование в ПМГ „Атанас Радев” – Ямбол – Георги Сеизов и Даниела Паликова, а от друга на шестима ученици – Рада Николова, седми клас – ЕГ „Васил Карагьозов” – Ямбол, Дойка Иванова, 10 клас  – ПГ „Св. Кл. Охридски” – Елхово и учениците от  ПМГ „Атанас Радев” –Ямбол – Мария Сургучева и Николай Стоянов – 12 клас, Мирослава Грозева и Дилян Косев от 11 клас.

DSC01637DSC01581 DSC01595 DSC01600 DSC01605 DSC01627 DSC01641 DSC01644 DSC01658 DSC01675 DSC01683 DSC01685 DSC01689 DSC01692

About the Author :