Езикова гимназия откри изложба за Христо Ботев

OLYMPUS DIGITAL CAMERAС откриването на изложба, посветена на 140-годишнината от гибелта на поета и революционера Христо Ботев, учениците и учителите на гимназията изразиха своето преклонение и почит пред подвига и саможертвата на героите за свободата и независимостта на България. Изложбата е организирана и реализирана от г-жа Снежана Илиева, старши преподавател по български език и литература, в партньорство с г-н Александър Аврамов, учител по изобразително изкуство. В словото си при откриването на изложбата г-жа Илиева заяви:

„Поводът за откриването на днешната изложба е 140-та годишнина от гибелта на поета, журналиста и революционера Христо Ботев. Материалите за сбирката са подбрани и подредени от учениците от 11а и 11б клас. Това е техният начин да изразят почитта си към родолюбивия българин. Специални благодарности към момичетата и момчетата, които не пожалиха усилия и време, за да бъде изложбата факт.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Днес е 2 юни – специален ден в българския календар. Ще чуем много патетични слова, политици и общественици ще се кичат с имената на героите, ще цитират словата на Ботев, ще се гушат около ореола на славата им с надеждата да я споделят. А утре? Утре делата им ще опровергаят думите и пак ще бъдат в сянката на егоистичните си амбиции. Наше право е да им вярваме, или – не. Наш дълг е да следваме пътя на достойните.

Днес е време да погледнем Ботев в очите, които ни изгарят от портрета, да чуем гласа му и да не го забравяме. Да го чуваме всеки ден… Да осъзнаем, че патриотизмът не е толкова в разветите по стадионите национални флагове, нито в „постовете“и „лайковете“ в социалните мрежи, а в усилията за добруването на другите. Усилия без очакване на награда. Както го е правил той – Ботев.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНякои ще кажат: но ние сме свободни – за какво да се жертваме. Не, не сме! Роби сме – на вещите, на кариерата, на суетата, на егото… Затова трябва да знаем повече за делата на героите. Да знаем  е само началото… Другото са делата…”

Този ден  за първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г., а официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват оцелелите Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

About the Author :