Една постановка за безпътицата и саморушението, които ни превръщат в “трохи на прозореца”

teatarПсихологизъм, силно актьорско присъствие, отлична драматургия – с това се срещна ямболската театрална публика, посветила вечерта си на 28 септември на постановката на Младежки театър -София „Като трохи на прозореца“. Имената, „замесени“ в създаването на спектакъла, сами по себе си са гаранция за добър продукт – режисьорската работа е на Малин Кръстев, преди години е играл в същата пиеса, изпипан е образът, който извайва Станка Калчева в главната роля, блести с актьорското си присъствие Силвия Лулчева. И още: Светослав Добрев, Петър Дочев, Рая Пеева, Севар Иванов.

Някои биха определили сюжетът като депресиращ, но той ще допадне на всеки, който чувства глад по поставянето на сериозни теми и проблеми от сцената. Въпреки това хумор има и той е сплав от интелигентност и остроумие. И Нийл Саймън е гаранция за всичко това.

Пиесата разказва за завърналата се от клиника за алкохолици певица Еви Мейра, за приятелите, които я подкрепят – неуспял актьор хомосексуалист и застаряваща красавица, издигнала в култ красотата. Обкръжението от неудачници се допълва от бившия любовник Лу, който еволюира в насилник. Единственият светъл антипод е образът на дъщерята Поли, не случайно майката казва, че като порасне иска да прилича на нея.

Репликата: „Всички навремето сме били красиви коледни къщички от джинджифилови курабийки, сега сме останали само като трохи на прозореца“ не само отвежда към заглавието, но и е символ на жалките останки от човешките личности, които сме били – останки, в  които ни превръща саморазрушението, ако то е било нашия избор.

Пиесата разказва за моментите на безпътица и кризи през житейския път, за силата и слабостта, за това доколко зависи от околните и най-вече от самите нас да се измъкнем от черната дупка. Или да се оставим да ни погълне. Тя дава много поводи за размисъл у всеки, който отива на театър, търсейки не елементарното забавление, а стойностното във всичките му аспекти. Затова – адмирации за възможността ямболската публика да се срещне с тази постановка.

                                                                                                                                                                                          Светлана Чамова

 

About the Author :