Една незабравима екскурзия

19399629_1927510080839026_8075734740749311872_nНа 24 юни 2017 година членовете на Пенсионерски клуб – Болярово и по-млади техни приятели отново се отправиха на екскурзия. Организатор, разбира се, бе енергичната и усмихната председателка на клуба Елена Николова, а фирмата, на която за пореден път се довериха бе „Валерос“.

Любимата им екскурзоводка – неотразимата млада Валя Рангелова и добре познатия и харесван от всички шофьор Желязко Ставрев поведоха екскурзиантите по нов и интересен маршрут: Белоградчишки скали – Крепост „Калето“ – Кула – Крепост „КастраМартис“ – Видин – Крепост „Баба Вида“ – Раковишки манастир – пещера Магурата.

Продължителността на незабравимата екскурзия в непознатата Северозападна България екскурзия бе два дни.

19399718_1927498054173562_2040272174957609729_nПрез първия ден екскурзиантите се отправиха към Белоградчик, където посетиха Белоградчишката крепост „Калето“, разположена в подножието на величествените Белоградчишки скали, номинирани в проекта “новите седем чудеса на света“ и включени в индикативния списък на ЮНЕСКО през 2011 г.

След това отпътуваха за град Кула. Там посетиха на крепостта КастраМартис. Днес в центъра на град Кула могат да се видят запазените римски крепостни камъни на КастраМартис. Някога тя била издигната, за да брани старопрестолния проход Връшка чука към Синидунум. Била разрушавана в миналото от хуни и авари, а след това възкръсвала отново. Периодът на възраждането й е XIII-XIVв. В този период крепостта в Кула била и важен отбранителен пост за българското Видинско царство.

19420908_1927517347504966_7403231364064229709_nВ края на деня отпътуваха към град Видин. На това място днес се простира Дунав мост 2, правещ връзката между България и Румъния. Там родината ни граничи от две страни със сръбските предели. На това място някога прадедите ни живели, а хора от различни точки на Европа са прииждали… Защото това място не е кое да е, а Второто Българско Видинско царство.

Вечерта бе много емоционална, в ресторанта на хотел „Ривиера“ във Видин веселите туристи се забавляваха искрено. Бяха най-силната група, сред множество други, включително и чужденци. Следваха множество хора и таци, весело настроение и шеги до малките часове на нощта.

Въпреки това, рано сутринта, след закуската в станалия им така любим ресторант, се отправиха на пешеходна разходка във Видин. Посетиха  катедралата “Свети Димитър”, считана за втория по големина православен храм в България; сградата на музей “Конака”, построена през XVII век; мавзолея на първия екзарх и Видински митрополит Антим I, известен с красивия мозаечен портрет на Антим I, разположен над входа на мавзолея; синагогата – втора по големина след тази в София. Обиколката завърши с посещение на крепостта „Баба Вида“– единственият запазен средновековен замък в България – основна туристическа атракция и символ на града.

След Видин екскурзиантите се отправиха в посока Раковишки манастир “Света Троица”, основан през 10-11 век. След падането на България под османско иго манастира запада, възстановен е отново през 17 век. През 1848г в манастира е основано първото светско училище в Северозападна България. Център е на национално-освободителните борби. Тук се организира Видинското въстанието от 1850г, което е сред най-масовите по това време.

Последва посещение на пещерата „Магура“ – една от най-големите пещери в България, с уникални праисторически рисунки от различни периоди – палеолит, неолит, халколит и ранната бронзова епоха. Пещерата е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО през 1984 г. Едночасовото посещение на пещерата бе съчетано с разглеждане на уникалната изба за отлежаване на пенливо вино, разположена в една от галериите на пещерата, наречена „Прилепите“. В съседство с пещерата се намира Рабишкото езеро – най-голямото по площ вътрешно езеро в България.

Това бе вълнуващият финал на незабравимата екскурзия, а на връщане вече се коментираше следващата дестинация – Крушунските водопади. Екскурзия, която вероятно ще бъде наесен. Весело лято си пожелаха всички на раздяла. И разбира се – до нови срещи наесен!

Лора Величкова

About the Author :