Една изложба-менте

DSC07835Когато ни лъжат, поне да го правят по-изискано, да му прилича, казваха нашите дядовци.

Това е тъжната (поне за мен) рекапитулация, от обявената като Изложба на художници от Италия, Сардиния, вечер, състояла се в четвъртък. Широко разгласена, това беше добре, изкуството не бива да се свива в дъното на коридора, Изложбата обаче изобщо НЕ беше изложба.

Това, което бе окачено по стените на централната зала на Художествена галерия „Жорж Папазов”, няма как да бъде произведения на изкуството. Дори при доста развинтена фантазия. Имената Джована Винчигуера, Мария Париси, Натале Платания и Чети Превитера, вероятно звучат красиво на някой, но видяното не показа, че тези хора имат талант да рисуват.

Ако изобщо „картините” по стените са техни, защото под повечето „творби” нямаше имена. А и преобладаващата част от „рисунките” сякаш бяха вадени под индиго, само една-две „заврънкулки” ги различаваха от другите неща. И то при положение, че човек се вгледа  доста продължително време.

Времето в Галерия „Жорж Папазов” всъщност се оказа под знака на Социален проект…

???????????????????????????????Една от „художничките”, Джована Финчигуера, преди близо една година е пристигнала в Ямбол като доброволка по европейски проект, и е помагала на служителите в Комплекса за социални услуги за деца и възрастни.

Или те са и помагали, защото възрастта на дамата от Италия не предполага да има солиден опит в подобни дейности. И не случайно в града ни е имала ментор.

Че нямахме работа с художници, се потвърди и от факта, че след встъпителните думи на директора на Галерията Петко Йорданов, нещата пое Милена Георгиева, работеща вече  10 г. с нейната ИДЕА по европейски проекти.

Масираното присъствие на служителки от Комплекса за социални услуги за деца и възрастни не остави никакво съмнение в това, че всъщност или се отчита някакъв проект, или се трупат точки.

Маскирано като изложба. Че имаше маскировка на „събитието” не виждам как може да се оспорва – прегледът на сюжета показа, че на афишите, щедро разлепени из Ямбол, със ситни букви пише:”този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие” на Европейската комисия”…

DSC07840Понеже, така или иначе, бяхме подлъгани, че ще видим творби на художници от Катания, да кажем няколко думи и за арт-инсталацията. И за мултимедията, която съпровождаше „изложбата”. Арт-инсталацията бе на равнището на „картините”, всяко дете от кръжок по изобразително изкуство край Тунджа, ще направи такова произведение. А за нивото на гимназист от 9 клас на Художествената гимназия в Сливен да не отваряме дума.

Най-стъписващото в цялата тази менте история бе мултимедията. В изреченията, които съпровождаха лицата на деца от Италия, изречения на български език, се видя, че именно българският език е непосилен за тези, които са работили по това мероприятие.

В съвсем кратки изречения, имаше фрапантни езикови грешки. И ако бе учебно време, щеше да е подходящо учителите да заведат децата, за да видят  докъде води липсата на култура при боравенето с речта.

На афиша за автор на тези текстове е обявен Джанпиеро Винченцо. Ясно бе, че някой се е опитал да преведе думичките му на нашия език. И въпреки че те са елементарни, пак не е успял да свърши работата си.

DSC07829Поне това, че новото изречение започва с главна буква трябваше да си спомнят тези, които направиха „събитието”.

…Когато отидох в Галерията, се учудих колко много хора стоят пред нея. Все  пак изложбата нямаше да е от творби на Шагал. Още повече се учудих, когато се оказа, че изложбата е започнала, а хората все още не влизат. И без тях обаче, залата бе завидно наситена с любители на изящното.

След като се усетих, че има шашма и че няма всъщност картини, а нещо като отчет на социален проект, поогледах съгражданите ни.

ГЕРБ бе стегнала редиците си.

В Ямбол разделянето на изложби, литературни прояви и ред други културни прояви, вече върви на партиен принцип.

Това ме ужасява.

Дори повече от факта, че изложбата всъщност изобщо не бе изложба, а отчет.

Борислав Ненов

About the Author :