Една дискусия и „Твърде близо”

КръжокТретата за творческия сезон дискусия на клуб „Млад журналист” към читалище „Съгласие”, премина четвъртък път под знака на сближените гледни точки. Гимназистите, ученици в Математическа гимназия „Ат. Радев”, откъдето е ядрото на кръжока, както и връстниците им от Гимназията с преподаване на чужди езици „В. Карагьозов”, опитаха да формулират по-лапидарно своите виждания за „Ямбол. България. Светът”, каквато бе темата на дискусията.. А тя, по традиция, се проведе се в култовия за града ни Син салон на НЧ „Съгласие”

Повечето от участниците , малко неочаквано, приеха изказваното в последно време становище на някои ямболски бизнесмени, че в  Ямбол и региона трябва да се заложи най-вече на туризма, спорта и селското стопанство. Тези карти и според тийнейджърите  могат да бъдат печеливши, макар че те от собствен опит и от разговори със съученици-спортисти, са наясно с недобрата спортно-материална база, особено за леката атлетика. Архитектурният резерват „Кабиле”, Безистена, Бакаджика, според тях, са добра предпоставка за гостуването на повече чужденци в Ямбол. Момчетата и момичетата считат, че селското стопанство и сега е в добро състояние, така че има върху какво да се „стъпи”, за да постъпват повече приходи за общините.

В средата на разговора, дойде време за релаксация, с песента „Твърде близо” на Алекс Клер, изпълнена от Денис Бояджиев със страст и умение. Преди това се „вместиха” секундите за „Честит рожден ден!” към един от ветераните в клуб „Млад журналист”-десетокласничката Мария Михайлова от Математическа гимназия.

Дискусията се пренесе от България към Света, но вървеше и паралелно, тъй като „Оскарите”, неравенството между половете и книгите, препращаха и Там, и Тук, и Вчера, и Днес.

Регламентът, който бе за дискусия в рамките на 45 минути, отиде на кино, но всъщност това бе и една от идеите на организаторите – тийнейджърите да си кажат тежката дума.

Те премълчаха доста неща, но и това бе разбираемо –щеше да стане „Твърде близо”.

About the Author :