Един жалък футболен сезон „Тунджа 1915”

FK_TundjaФутболистите на „Тунджа 1915” завършиха първенството на Югоизточната „В” група така, както и го започнаха – много слабо. В първия кръг от шампионата, в Ямбол ни размаза тимът на пловдивския „Спартак С” с 0:3, в последния мач от надпреварата, пак паднахме с 0:3, този път от „Верея”/Стара Загора/.
И двата противника, факт е, бяха сред най-силните в първенството, но „Тунджа 1915” бе бит през сезона и от най-левашки отбори. Перипетиите бяха и тъжни, и странни- веднъж ръководството смени треньора Добри Добрев с неизвестния никому сливенлия Тодор Тодоров. „Войводата” води тима няколко мача, после, пак по неясни причини, бе разжалван и отново Добри пое треньорската роля.
Добрев бе дълги години футболист на ямболския клуб, вече натрупа години и като старши треньор, но така и не намери време или сили, не зная кое от двете, а може би и двете, за да получи лиценз. И по тази причина в протоколите той не фигурира като треньор, а пишат някой друг.
В конкретния случай Тодоров от града под Сините камъни. Президентът на „Тунджа 1915” Илия Илиев пък през зимата реши да се оттегли от поста си. Пред кого подаде оставката си, аз поне не можах да разбера. Ако „Тунджа 1915” има Общо събрание или Управителен съвет, тези органи се водят само на книга.
Което обяснява и хала, до който бе доведен този ямболски футболен клуб. Този, понеже има и друг – „Ямбол 2004”, но неговата история е друга и отделно ще я пишем.
Мъжкият тим на града ни съумя да изпревари в крайното класиране само „Стралджа” и юношите на „Сливен”. И показа най-слабото нападение в Югоизточната „В” група, а и защитата не бе кой знае колко по-цветуща. Дори отпадналите стралджани и сливналии вкараха повече попадения, отколкото „Тунджа 1915”.
Така че единственото добро нещо след края на първенството е фактът, че все пак няма да ритаме през есента в „селската„ група.
Когато бе избран за президент, Илия Илиев пред мен е казвал, че „Тунджа 1915” има и съпрезидент – Даниел Иванов, един 26-27 годишен младеж от Сливен, който обаче е в България, но и в САЩ. Имал бизнес, какъв точно, на мен не ми стана ясно. Не ми стана ясно и това той с колко пари участва в „Тунджа 1915”.
Пари ямболският клуб нямаше през това първенство. Поне в тази степен, с която се играе сериозна роля във „В” група. Общината спаси пролетния полусезон, превеждайки извън правилата 20 000 лева. Няма лошо, не е добър атестат догодина футболът в Ямбол да навърши 100 години, а да играе с Кукорево и „Ураган” от Бояджик.
Приоритет на президента Илиев трябваше да бъде детско-юношеския футбол, той така обяви. Няма нищо радостно и при него.
Всъщност, като ударим чертата, какво има?

Борислав Ненов

About the Author :