Един достоен юбиляр – Тодор Ялъмов

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЮбилейната изложба на Тодор Ялъмов събра в Галерия „Жорж Папазов” страшно много хора. От най-различни поколения, с най-различни професии. Имаше обаче нещо, което ги правеше близки до един от доайените на изобразителното изкуство в града ни-разностранната личност на Ялъмов.

Роденият в Елхово преди 80 г. творец е  изключително изявен и като педагог, и многопластов като изяви в изкуството, а е и колоритна фигура.

Писателят Любомир Котев, който представи творчеството на Ялъмов, каза, че юбилярът заслужава особено внимание , както заради плодотворната си работа като педагог, така и заради разнообразното си творчество.

”Ялъмов продължи по възможно най-добрия начин традицията на незабравимия Стефан Бъчваров и нарои още поне тридесетина художници и стотина архитекти”, каза още Котев.

„Освен това, макар и да е чужд на парадния шум и показността, той работи упорито и успешно в много жанрове и се утвърди като един от майсторите на склуптурния портрет в национален мащаб, като не по-малко респектиращи са и произведенията му в кавалетната скулптура. Художникът работи успешно и като приложник, а венец на неговите успехи е признанието от международния симпозиум в китайския град Чанг Чун”, допълни Котев.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЮбилейната изложба на Тодор Ялъмов се състои от 78 творби-скулптури, графики, рисунки, мозайки, дърворезба, малка пластика, линогравюри.

„Този широк диапазон в творческата ми дейност бе наложен от педагогическата ми работа”, каза за „Делник” художникът.  Тодор Ялъмов е тръгнал да „атакува” Великотърновския университет през 1963 година от нищото – в Елхово той не е обучаван от никого.

„Въпреки това ме приеха от прима, вероятно са преценили, че моята самобитност е по-важна, отколкото липсата на академична шлифовка”, сподели юбилярът.

Той си спомня със сантимент за преподавателя си проф. Михаил Кац, който бил полски евреин. „Започнах с живопис, после тръгнах към графиката, по-късно се насочих и към склуптурата. Някои от творбите в изложбата ми изискваха много време, понеже са изключително трудоемки. Сред творбите му са бронзовите маски на актьора Велко Кънев, в различни жанрове е изобразен Георги Наков, с който юбилярът е бил близък приятел.

„Велко е израснал пред очите ми”, допълни Ялъмов, който изказа огромната си благодарност на Галерия „Жорж Папазов” и на приятелите си Милчо Георгиев, Живко Русев, Петър Попов и Любомир Павлов, помогнали много, за да стане факт тази изложба.

Юбилярът бе почетен и от кмета на Ямбол Георги Славов. Приятели, почитатели и ученици на Ялъмов го затрупаха с подаръци, негов възпитаник му подари цигулка, но не от магазин, а изработена от него, тъй като той е станал лютиер с помощта на Тодор Ялъмов.

Борислав Ненов

About the Author :