Единствено БСП отстоява социалната защита на гражданите

Атанас Тодоров Мерджанов-1AАтанас Мерджанов, водач на листата на „БСП – лява България”:

Атанас Мерджанов е роден на 3 септември 1963 г. в Елхово. Завършва специалност „Социология“ в СУ “Св. Климент Охридски”. Народен представител в 38-то, 40-то, 41-то, 42-то Народно събрание. Председател на парламентарната група на “Коалиция за България” в 42-то Народно събрание. Председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 42-то Народно събрание. Член на Изпълнителното бюро на БСП. Говорител на Националния съвет на БСП. Говорител на Националния предизборен щаб. На парламентарните избори в България през 2014 г. е водач на листата на Коалиция “БСП – лява България” в 31-ви МИР – Ямбол. Владее френски и руски език. 

– Как протича предизборната кампания и по какво тя се различава от предишните?
– Тази кампания се оказа доста по-различна от останалите, тъй като практически само „БСП – лява България” води кампания, имам предвид провежда мероприятия, среща се с избирателите в малките, в големите населени места, с професионалните общности. Водим разговори, получаваме предложения, в това число и критични бележки и оценки за нашите предложения, но и много съвети и много добронамереност. Този тип кампания винаги е била силната страна на БСП и ние не се отказваме от нея. Жалко е, че останалите политически сили не водят политическа предизборна кампания. Очевидно те разчитат на други средства.
Нашата кампания я водим позитивно. Противоположното – да се разчита на лични нападки срещу отделни кандидати е стил на ГЕРБ. За мен това е непродуктивен и губещ стил. Посланията ни по време на предизборната кампания са изцяло позитивни и са насочени към разрешаване на конкретни проблеми на българските избиратели. Нашите послания по време на предизборната кампания са ясни – обещаваме достоен живот в справедлива държава, отговорна и открита власт, икономически напредък и социално благополучие и не на последно място – отстояване на националните интереси.
– Защо се стигна до ситуацията правителството на Орешарски да падне, каква беше ролята на президента Росен Плевнелиев, на ДПС и на протестиращите?
– Ролята на президента, на ГЕРБ, на протестиращите беше ясно деструктивно и дефинирана, и проявена. Дефинирана като закана още в първия ден след съставянето на правителството, а проявена с различните платени протести, които се случваха на жълтите павета. Що се отнася до ролята на ДПС, те измениха на коалиционното партньорство и постъпиха изключително коварно, отказвайки се от подкрепата на кабинета Орешарски, като чрез пресконференцията си на лидера Лютви Местан, те предопределиха един краткомесечен срок за действия на кабинета. Такъв тип партньорство е неполезен, няма смисъл и действително при такава една ситуация и обществото, и държавната администрация се изнервя, в резултат на което бяха постигнати договорености за предсрочни парламентарни избори на 5 октомври.
– Какво ще се случи в България след изборите, можем ли да очакваме широка коалиция от германски тип?
– Много бих се надявал резултатите от парламентарните избори да бъдат отрезвяващ момент за всяка една от политическите партии и във всички нас, политиците, да надделее държавническото мислене, а именно необходимостта от съставяне на работещо българско правителство на възможно най-широка парламентарна основа. Ако ние постигнем тази цел и то в къс срок, това ще бъде най-сериозният отговор на очакванията и на проблемите на хората. Иначе бъдещото правителство трябва да фокусира преди всичко действията си по отношение на икономиката, енергетиката и социалната защита на гражданите.
– Какъв е добрият изборен резултат за БСП на регионално и национално ниво?
– Аз съм преди всичко социолог и винаги съм се предпазвал от предварителни прогнози и декларации. За нас ще бъде изключително важно да спечелим поне два мандата в Ямболска област, защото това в най-голяма степен ще отговаря на очакванията и на представите на ямболските избиратели за едно солидно представителство и адекватна икономическа и социална политика.
– С много неща през изминалите години сте бил полезен за Ямбол – сега, след скока ви в политическата кариера – след заместник-председател станахте и председател на парламентарната група, а днес говорител на Националния съвет на БСП и говорител на Националния предизборен щаб, очакванията са да бъдете още по-нужен и по-полезен за Ямбол и региона…
– Аз съм се движил съвсем последователно в своите публични и обществени отговорности и изяви – само да напомня, че досега съм бил в три парламента заместник-председател на парламентарната група. Така че това, че съм бил председател на парламентарната група е било някак си естествена отговорност и необходимост, която мисля, че съм изпълнил с чест. Що се отнася до членството ми в Изпълнителното бюро и функцията ми за говорител на Националния съвет това са преди всичко партийни и обществени отговорности, които задължават – и смятам, че една такава позиция не просто е полезна, тя е задължително да бъде използвана максимално за интересите на Ямболска област и гражданите на Ямбол.
– Днес големите дискусии са за съдбата на КТБ – какви са вариантите за решение и какво можем да очакваме?
– Каквито и да бъдат вариантите за решение по казуса КТБ те не трябва да бъдат за сметка на българските данъкоплатци. Това е главното и различното, което отделяше БСП от останалите политически партии – и ГЕРБ, и ДПС, пък и извънпарламентарните такива, защото те настояваха и за банкова ваканция, и за специални закони… Това е неприемливо, не е редно – най-важното и най-ценното би трябвало да бъде предоставената информация за същинското състояние на Корпоративна и търговска банка. Едва тогава да се предприемат неотложните мерки. Ако се налага, в това число и законови, но аз мисля, че законoдателната база по отношение на банките и БНБ е достатъчно солидна и европейски устроена. Тук по-скоро беше налице саботаж, отказ за преднамерени действия от страна на определени членове на Управителния съвет на БНБ, пък и на други институции в държавата.
– Каква е вашата оценка за работата на служебното правителство и на отделните министри?
– По отношение на действията на служебното правителство ние казахме още в самото начало, че това е практически предизборният щаб на ГЕРБ, тъй като той се занимаваше с политически уволнения, с политически чистки… Започнаха смени на различни държавни равнища без това да е обосновано, прави се актуализация на бюджета в разрез с очакванията на синдикати, на работодателски организации… И всичко това на гърба на данъкоплатеца… Това са неприемливи варианти, като последното, което искат отново е да съкратят срока за пенсиониране на военните, което практически “подлуди” и армията, и голяма част от полицаите. Знаете че предишното правителство и лично ние направихме достатъчно сериозни социални стъпки в облекчаването на социалното всекидневие и на военните, и на полицейските служители. Ако служебният кабинет и президентът настояват за това, то те действат антинародно, антинационално.
– Правителството се готви да предостави за гласуване от следващото 43-то Народно събрание нов огромен дълг от няколко милиарда. Това може ли да доведе в бъдеще до финансови проблеми за държавата?
– Това ще бъде първият по-сериозен сблъсък вероятно, ако следващото редовно правителство продължи с политиката на предварително изготвени, зададени финансови разчети, които не отговарят на истината и на действителността. “БСП – лява България” ще настоява за изчерпателен точен икономически анализ за състоянието на изпълнението на бюджета и едва тогава ще прецени своята политика по отношение на евентуална актуализация или не. По-скоро смятаме, че тук се действа прибързано, очевидно някой иска да изхарчи едни милиони, но за какви цели не е ясно. Дали те ще бъдат за икономика, за производство или просто ще потънат в нечии джобове… Ето това е голямото различие между лявата и дясната политика. Ние категорично ще се противопоставим на този стил на поведение със съответните парламентарни и, ако се налага, и с извънпарламентарни средства.
– И накрая, оптимист ли сте за бъдещето на България?
– Да, оптимист съм, защото българите, българските граждани, са интелигентни и умни хора, те заслужават своето бъдеще и една или друга политическа пречка не би трябвало да спъва общото ни развитие. Убеден съм, че изборите, колкото и да са трудни, колкото и да са отчуждени като обществено-политическо действие, за една не малка част от хората все пак ще бъдат една реална стъпка за по-добро бъдеще. Аз съм оптимист по отношение на тези избори и на бъдещето, защото листата на Коалиция “БСП – лява България” в Ямболска област отговаря най-пълно на очакванията на ямболските граждани от областта. Тъй като това са местни хора, професионално подготвени, обществено изявени, доказани със своя морал и граждански авторитет… Аз не виждам конкурентна листа на нашата, която би могла да се съревновава по отношение на професионализъм, граждански качества и политически възможности.

Интервю на:
Тодор Ангелов

About the Author :