Единадесет служители на Спешна медицинска помощ в региона са заразени с коронавирус

Ямбол, 17.11.2020 г.

Единадесет служители на Спешна медицинска помощ в Ямболска област са заразени с коронавирус, съобщи директорът Никол Ковачева. Това са един лекар – д-р Христов, пет фелдшера – 1 от Войника, 1 от Стралджа и 3 от Ямбол, 2 медицински сестри – 1 от Ямбол и 1 от Стралджа, 3 шофьори – 1 от Войника и 2 от Ямбол. Има и заразена санитарка от Ямбол.

От тях трима са настанени в болници заради хронични заболявания, останалите на домашно лечение.

Центърът за спешна медицинска помощ – Ямбол разполага със 7 филиала в 7 центъра на областта –  Ямбол, Елхово, Болярово, Стралджа, Войника, Тенево и Скалица. Във всички филиали работят около 200 човека.

В най-големият филиал в Ямбол работят 4 екипа и един в Районно-координационната централа, където се приемат обажданията от 112 – Бургас, осъществява се конферентна връзка с пациента и телефонния медицински триаж. В Елхово има 2 екипа, в останалите филиали са по 1 екип.

Отсъствието на заразените медици се отразява тежко, налага се колегите им да ги заместят с извънредни дежурства.

Д-р Ковачева изтъкна, че са им доставени 6 нови линейки по европейска програма, които са разпределени по филиалите – 3 в Ямбол, 1 в Стралджа, 1 в Елхово и 1 в Болярово. Разполагат и с добра апаратура, за да обслужат пациентите. Най-честата симптоматика, на която трябва да отговаря всеки пациент, за да бъде отведен в Спешно отделение, е да има задух, болки в мускулите, измерва се сатурацията на кислород в кръвта и температурата.

В Ямбол няма проблеми със забавяне на линейките до пациентите, убедена е д-р Ковачева, при спешни случаи линейката трябва да реагира до 8-та минута след получаване на сигнала от 112.

Д-р Атанас Парушев, завеждащ Филиала в Ямбол, съобщи, че от началото на месеца досега повикванията чрез 112 са се увеличили двойно, от тях около 40 % са на пациенти с температура, задух и кашлица, което ги навежда на мисълта, че са заразени с коронавирус. Около 10 % от тези случаи са в много тежко състояние и те постъпват за лечение в болница.

About the Author :

Leave a reply