Едва 40 % от седмокласниците кандидатствали в гимназиите

DSC06842Едва 40 на сто от седмокласниците са кандидатствали в профилираните и професионални гимназии в Ямболска област, стана ясно след първото класиране. От общо явили се на външно оценяване 1064 ученици, документи за участие в първото класиране са подали само 441, а броят на местата в профилираните паралелки и специалности беше общо 572.
Решаващ фактор за това слабо участие бяха и многото двойки на външното оценяване – 183 на изпита по математика и 180 – на изпита по български. Въпреки това по най-груби сметки над 250 ученици не са кандидатствали след завършен 7 клас и ще продължат да учат в досегашните си училища, за да завършат основно образование.
Четири паралелки за обучение след завършен 7 клас бяха закрити след първото класиране, защото не събраха минималния брой кандидати. Най-неатрактивни за завършилите 7 клас се оказаха – паралелките „Английски с френски език” в ГПЧЕ „В. Карагьозов”, „Мехатроника” в ПТГ „Ив. Райнов”, „Брокер на недвижими имоти и строителен техник” в Професионалната гимназия по строителство и геодезия” Кольо Фичето” и „Оперативно счетоводство” в Професионалната гимназия по икономика „Г. С. Раковски”.
7 ученици не са били класирани никъде, явно защото или балът им не е достигнал, или са кандидатствали само в закритите паралелки.
Най-висок бал в Ямболска област е постигнала отново Математическа гимназия профил „Математика и информатика” – 35,525, а най-ниският бал за този профил е 22,427. Припомняме, че МГ „Атанас Радев” прави прием от 3 паралелки в този профил и една в профил „Математика, биология и здравно образование”. Свободните места в гимназията след първото класиране са само 4 за профил „Математика с информатика”.
На второ място по бал с максимален 35,232 и минимален – 22,061, е паралелката по изобразително изкуство в СОУ „Св. Климент Охридски”, а на трето място – Гимназия „Св. Климент Охридски” – Елхово профил „Математика и английски език”. Там максималният бал е 33,659, а минималният – 24,123. Свободните места за тази паралелка са 3.
На последно място по бал е отново Гимназия „Св. Климент Охридски” – Елхово, но с профил „Информационни технологии и математика” – там максималният бал е 24,257 (от 36 възможни), а минималният – 18,878. За същата паралелка има и 11 свободни места след първо класиране, което е на ръба на оцеляването, защото тя трябва да събере поне 18 ученици, за да бъде разкрита.
Също с толкова свободни места – 11, е и специалността „Икономическа информатика” на Професионална гимназия по икономика. Там максималният бал е 29,194, а минималният – 22,117. Осем са свободните места след първо класиране в специалността „Бизнес администрация” в ПГИ „Г. Раковски”, а 7 в специалността „Компютърна техника и технологии” в ПТГ „Иван Райнов”. По 4 са свободните места в профилираните паралелки „Английски и испански език” в ГПЧЕ „В. Карагьозов” и „Български език и литература и история и цивилизация” на Гимназия „Васил Левски”. Три свободни места има в ГПЧЕ и в профил „Английски и немски език”. В СОУ „Климент Охридски” има едно място в паралелката „Информационни технологии”.
Резултатите от втория етап на класиране се обявяват на 9 юли, а участието в третия етап е от 11 до 14 юли. По-важното е, че в него могат да участват и такива ученици, които са издържали изпитите, но не са подали заявления в първото класиране.
Едва в началото на учебната година ще стане ясно дали паралелките, които засега имат под минимума ученици са успели да ги запълнят и дали ще оцелеят.
По-лошото е, че паралелката, в която щеше да се провежда дуално обучение – в ПТГ „Иван Районов” по мехатроника не успя да се състави. Единственият шанс на Техническата гимназия е да запълни поне същата специалност след 8 клас.

Диана Иванова

About the Author :