Европейските инфраструктурни проекти още само на документи

1Година и половина след реалния старт на новия програмен период европейските инфраструктурни проекти на община Ямбол са все още само на документи, а реалното строителство се бави.

Единственият напредък по проектите по ОП „Региони в растеж”, по която община Ямбол да усвои близо 25 млн. лв., е, че вече са обявени обществените поръчки по три от проектите, дори за единия има и избрани изпълнители, но на този етап не е ясно кога реално ще започнат строително-ремонтните дейности.

Най-добре се развиват проектите за образователната инфраструктура, където има избрани изпълнители на строително-монтажните работи в двете училища – Средно училище „Св. Климент Охридски”  и Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев”.

За изпълнител на проекта в СУ „Св. Климент Охридски” на 8 юни е избран Консорциум „Строителство Ямбол – Климент Охридски“ – София , с членове на обединението „Комунал инженеринг“ ЕООД – София, „Цикалов и архитекти“ ЕООД – София и „БМ – Груп – Инженеринг“ ЕООД – София и все още не е подписан договор. Консорциумът е предложил обща цена 1 795 851 без ДДС.

За изпълнител на проекта в ПГЗ „Христо Ботев” на 14 юни е избрана ямболска фирма – „Инфрастрой-Инженеринг“ ООД, която е предложила оферта от 940 125 лв. без ДДС, но за тях все още тече срокът за обжалване.

И двата проекта са със срок на изпълнение до 2019 г. и все още има достатъчно време, но вероятно общината се опитва така да си подреди нещата, че през лятната ваканция да се работи по обектите, друг е въпросът дали обжалвания няма да осуетят това намерение.

Обявена е и обществената поръчка за ремонта за детските ясли и заведения – Детска ясла „Мечо Пух”, Детска градина “Свобода” и Детска ясла “Слънчево детство”, но процедурата все още не е приключила с избор на изпълнител.

На 19 юни трябваше да се отворят и офертите по другата обществена поръчка за модернизация на обекти от градската среда – Част от площадно пространство на площад “Oсвобождение – пешеходна зона и зелени площи; Пешеходна улица “Г.С. Раковски” между улици „Преслав” и „Генерал Заимов” и улица „Преслав” между улици „Димитър Благоев” и „Акация” за близо 7 млн. лв.

В пълен ступор е и най-големият инфраструктурен проект по водния цикъл за 44 млн. лв., по който трябва да се изгради пречиствателна станция. Строителството е спряло, защото изтече договорът за строителен надзор и общината обяви обществена поръчка за избор на нов изпълнител на надзора, която след това прекрати и няма никакво развитие. Големият проблем обаче е, че основният изпълнител на проекта фирма „Понсстройинженеринг” е в несъстоятелност и това значително ще забави изпълнението му, още повече, че може да се наложи отново да се прави избор на изпълнител. Единственото спасение за нас като граждани обаче е, че срокът до края на проекта е достатъчно дълъг – края на 2023 г. Отделен е въпросът, че стопирането на този проект остава нерешени във времето проблеми като този с канализацията по улицата между реката и хотел „Тунджа”, която не само стои недовършена, но и периодично мръсната канализация на хотела тече директно в реката.

Така че проблемите са много, но за съжаление решенията се бавят…

Диана Иванова

 

About the Author :

Leave a reply