Европейска нощ на музеите в Ямбол на 3 юли, събота

 

Ямбол, 01.07.2021 г.

На 3 юли, събота, в Ямбол Регионалният исторически музей и Етнографската къща в квартал „Каргон“, Художествената галерия „Жорж Папазов“, Културно-информационният център „Безистен“ с интерактивен музей и Музеят на бойната слава ще се включат в Европейската нощ на музеите, която ще продължи от 17:30 часа до 23:30 часа. Обектите ще работят безплатно за посетителите, които желаят да ги разгледат.

В залите на Безистена хората ще имат възможността да разгледат интерактивния музей и иконната експозиция от Художествената галерия „Жорж Папазов“, както и гостуващата изложба от кукерски маски и костюми на Регионален исторически музей.

Галерията притежава фонд над 3500 движими културни ценности. „Жорж Папазов” се гордее с творбите на художници от Ямбол – Александър Попгеоргиев, Иван  Славов, Жорж Папазов, Георги Попов – Джон, Георги Атанасов, Стефан Бъчваров и др.

Постоянната експозиция представя изящни и декоративни изкуства. В нея присъстват творби на Владимир Димитров – Майстора, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Вера Недкова, Димитър Казаков, Атанас Яранов, Светлин Русев и др.

От квадриеналетата на декоративните изкуства, провели се в Ямбол през 1975, 1979, 1983, 1989 година, галерията притежава най-значимите творби в областта на художествения текстил, дърворезба, керамика, метал, стъкло, кожа, накити на Мара Йосифова, Марин Върбанов, Асен Василев, Кънчо Цанев, Антон Дончев, Венко Колев и др.

Интерес представляват творбите на Дейвид Робъртс, Огюст Реноар, Хуан Миро, Роже Сомвил, Франциско Досамантес, Атсуо Сакацуме, Зоран Тодович – Дадо и др.

Обособена е отделна зала, представяща графичната колекция на галерията от най-изявените български и чуждестранни автори. Ценен експонат в изложбата е офорт на Реноар, както и произведенията на японските графици.

Художествена галерия „Жорж Папазов” притежава изключително ценна сбирка от 348 икони и църковна утвар, датиращи от XVI до XX век, представящи различни иконописни школи. В постоянната експозиция са застъпени едни от най-ценните експонати от фонда на галерията.

Фондът на Регионален исторически музей наброява над 93 000 експоната, част от които с голяма  историческа и научна стойност. Археологическото богатство на Ямболския регион, експонирано в залата на първия етаж, представя образци на материалната и духовна култура на човека още от неолита (VІІ – VІ хил. пр. Хр.). Посетителите ще имат възможността да видят и малка част от находките, открити при проучването на тракийски и античен град Кабиле, намиращ се на 8 километра северозападно от град Ямбол.

Експозицията на втория етаж в музея е посветена на етнографските особености на Ямболския регион в края на ХІХ и началото на ХХ век. Тя представя празничната обредност на ямболци посредством костюми, маски, предмети на бита и трудовата дейност, музикални инструменти.

В Етнографската къща посетителите ще видят как е изглеждал един ямболски дом на границата на деветнадесетото и двадесетото столетие.

Музеят на бойната слава ще посрещне хората с портала–паметник на 29-ти пехотен Ямболски полк. В обекта те ще имат възможността да разгледат няколко реставрирани танка Panzer IV, щурмови оръдия Sturmgeschutz III и уникалното самоходно противотанково оръдие Jagdpanzer L 48, което е едно от шестте запазени в света, попаднало в българската армия, вероятно като трофей по време на сраженията в Унгария или в Австрия.

В двете експозиционни зали има снимков материал и документи за бойния път на 29-ти пехотен Ямболски полк, 4-ти Конен полк, Трета пионерна дружина, вещи на ямболци, участвали в Балканските войни 1912-1913 г. и двете световни войни, медали и ордени за храброст, огнестрелно и хладно оръжие, което е било на въоръжение в Българската армия.

На площад „Освобождение“ /от южната страна на Безистена/ в 21:30 часа започва излъчване на кратки филми за изложбите на галерията, за Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ и за Безистена.

About the Author :

Leave a reply