Европа се нуждае от силна социална политика

DSC03468AВ понеделник вечерта в Синия салон на читалище “Съгласие” в Ямбол, четвъртият в кандидатската  евролиста на „Коалиция За България” Петър Курумбашев се срещна с граждани от общините Ямбол, Стралджа и Тунджа.  Областният председател на БСП Румен Банков изтъкна, че победата на евроизборите е необходима, за да бъде Европа такава, каквато хората я заслужават – икономически развита, с по-малка безработица и силна социална политика. Общинският съветник Катя Георгиева представи по оригинален  начин госта, обявявайки, че това е модерният политик, защото за него е важно да се успява не чрез прецакване на приятели и конкуренти. Той е представител на гражданската квота, който вярва, че левицата има по-почтено отношение към хората.
Курумбашев сподели, че винаги му е приятно да е на ямболска територия и пази чудесни спомени за града още от периода на студентското предаване „Ку-ку”, където е бил продуцент.
Вдъхновено и по един модерен и разчупен начин Курумбашев представи всички кандидати на левицата за представители в Европейския парламент. Най-младият член на листата 33-годишната Ия Гурбалова е на 10-то място, тя е председател на института „Димитър Благоев”, девети е магическият проф. Андрей Пантев, който е не само добър историк, но и достоен за уважение, защото е смълчавал залата на парламента. На осмо място е 36-годишният Александър Симов, който е не само едно блестящо перо и поддържа интелектуалната линия в левицата, но е и най-верният защитник на БСП през горещото лято на протестите миналата година. Седми е Евгени Кирилов, който като сериозен международник е известен с темата за тракийските бежанци и отношенията с Македония. На шесто място е Светлина Йолчева, представител на коалиционния партньор – ПП „Социалдемократи”. На пето място е Достена Лаверн, която преподава в университета в Страстбург и е третата заявка за сериозен ляв интелектуалец. Петър Курумбашев изтъкна, че като четвърDSC03442Aти в листата няма да говори повече за себе си, след човешкото представяне, което са му направили, но поясни, че като баща на три деца ратува за семейно подоходно облагане.
На трето място в листата е Георги Пирински, който има забележителна политическа кариера, защото е избиран за народен представител във всички парламенти от 1990 г. насам, бил е външен министър и председател на Народното събрание. На второ място в листата е Илиана Йотова, която е журналист, който започва да работи за БСП през горещата 1997 г. и ръководи 8 г. пресцентъра на БСП, а сега е европейският депутат с най-голям опит. Начело на листата за европарламента е Сергей Станишев, който според Петър Курумбашев няма нужда от представяне, но той изтъкна личния ангажимент и личната отговорност, поети от него с кандидатирането му за евродепутат.
Присъстващите чуха и биографията на кандидата за председател на Европейската комисия Мартин Шулц, който във вторник вечерта ще бъде гост в „Шоуто на Слави” и ще покаже какви са политиците на левицата. Политици, които си задават въпросите: „Загубили ли сме способността да усещаме болката в безработния човек, болката в човека над 50 години и на младия човек без надежда”.
Курумбашев припомни свършеното от правителството на Орешарски само за една година:
– Връщане на златното швейцарско правило за индексиране на пенсиите от 1 юли 2014;
– Коледни и великденски добавки, които са 58 млн. лв. от бюджета;
– Увеличение на обезщетението за майчинство между първата и втората година от 310 лв на 340 лв;
– Свалянето на прага на бедността с 15 лв за получаване на енергийни помощи;
– Младежката гаранция за завършилите средно и висше образование млади хора и много много други малки, но истински стъпки в социалната сфера.
DSC03449AAЧетвъртият в листата даде заявка да се кандидатира за член на Комисията по земеделие и Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните в Европейския парламент.
Курумбашев отговори на множество зададени въпроси – от субсидиите в селското стопанство, през тръбопровода „Южен поток”, обезщетенията за тракийските бежанци до развитието на ядрената енергетика в България. Категорично смята, че „Южен поток” трябва да се строи, защото ще се реализират 5 000 работни места за три години, след 15 години таксите за трасето ще влизат в държавния бюджет и природният газ ще идва директно в България, без да преминава през други територии.
Най- важният акцент, който се открои е какво ще се случи на 26 май  – ще продължим ли да живеем в демократична държава, или искаме бездушното и нечовешко отношение на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, който се държи като чиновник в африканска държава.
„Всички евродепутати трябва да се научим да разговаряме помежду си – кои сме, откъде идваме, какво искаме за България, за да знаем какво ще правим утрешния ден”, заяви Курумбашев.
Сигурен в победата на БСП на 25 май, Курумбашев пя с младите, а рефренът „Победа” огласяше Синия салон.

 

На 9 май (Ден на Европа, Ден на победата) в Художествена галерия „Жорж Папазов” от 17.30 часа, БСП организира среща с проф. Андрей Пантев.
А на 10 май ямболската общественост ще се срещне с председателя на БСП и на ПЕС Сергей Станишев – 17.30 часа, голяма зала на община Ямбол.

№15 В ИНТЕГРАЛНАТА
БЮЛЕТИНА
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

About the Author :