Евроизбори 2019 – Румен Петков: Силният избор е за „Коалиия за България” с № 10

1 (2)„Нашата листа излъчва енергия, преданост към Отечеството и интелектуална мощ”, по този начин Румен Петков, председател на АБВ, представи на среща в Ямбол кандидатите за евродепутати от „Коалиция за България”. Той уточни, че в листата има 7 хабилитирани лица – професори, преподаватели, докторанти, 9 от кандидатите са до 35-годишна възраст, много от са учили в чужбина, имали са предложения за работа, но са избрали да се върнат в България и това е съществена отлика с другите листи.

1 (4)Румен Петков изтъкна още, че листата на „Коалиция за България” е повод за гордост, защото излъчва достойство и призова присъстващите да мотивират хората да излязат и да гласуват, защото негласуването обслужва статуквото и двуполюсния модел, който е дълбоко вреден за България. Той допълни, че гласуването е важно, защото евроизборите могат да променят България генерално.

1 (5)На срещата присъстваха водачът на листата проф. Боян Дуранкев, д-р Камелия Стаматова, която е доктор по ветеринарна медицина, шеста в листата, трикратният световен шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев, който е на 12-та позиция, а самият Румен Петков също е кандидат за евродепутат на 17-то място в листата.

 

1 (6)Според д-р Камелия Стаматова поголовното избиване на животните в Странджа ще доведе до обезлюдяване на цели региони, до унищожаване не само на животновъдството, но и на свързаното с него земеделие, а след като животните са унищожени това ще доведе и до отмирането на професията на ветеринарните лекари в този регион. Тя подчерта, че едва, когато са били избити животните, е потърсено мнението на експерти от Факултета по ветеринарна медицина на Тракийския университет, за да дадат оценка за риска. Според нея случилото се в Странджа е отнело алтернативата на хората и това води до обезлюдяването на България. „Ние от „Коалиция за България” гарантираме, че ще се борим срещу поголовното унищожаване на животновъдството, на земеделието без наличие на експертна оценка за опасностите”, коментира д-р Стаматова.

DSC08377Водачът на листата проф. Боян Дуранкев поясни мотивите си за участието в тези избори: „ След  12 години членство в ЕС имаме нещо като магистрала, не смея да я нарека магистрала, имаме нещо като похарчени 7-8 млрд. лв. за регионално развитие, но регионите не се развиват добре, имаме трайно най-ниските доходи в ЕС и изглежда неспасяемо, икономически стоим най-ниско, 92 % от икономиката са малки „планктонови” предприятия до 5 човека и сме „черната овца” на Европа”. Според него причините са в това кой стои на кормилото, какво знае и дали спазва пътните знаци. През последните 12 години управляващите са показали, че имат изключително добри способности за самообогатяване, но заплатите са мизерни, а пенсиите още повече.

„Много млади хора избягаха от бедствието, наречено България, не само от икономическа, но и от културна гледна точка”, подчерта проф. Дуранкев и поясни, че в управлението има калинки, хора с блага усмивка, които приличат на европейци без никакви познания отиват в ЕС, а страната е поляризирана и разделена. Според него в ЕС трябва да отиват хора с „чисти портфейли”, които с труд, способности и сили са постигнали успехи и са професионалисти. Той сподели, че е дълбоко разочарован от липсата на професионализъм как работи ЕС и даде за пример пакета „Макрон”. Професорът припомни, че пакетът, както и другите резолюции и директиви на ЕК,  първо се разпращат до националните парламенти, където се обсъждат, след което министър-председателят внася становище и определя мандат на евродепутатите как да действат, така прави госпожа Меркел. За около 200 декларации и резолюции за миналата година от България няма нито едно становище, предната година има само едно, но след това решиха, че ще блокират с тирове Брюксел. „Нашите отидоха като първолаци, боси и логично не постигнаха нищо”, каза още проф. Дуранкев и подчерта, че българските евродепутати са защитили само интереса на бизнеса, но не и на шофьорите, а е трябвало да се търси баланса.

1 (10)Водачът на листата разясни трите основни базисни неща, които предлага „Коалиция за България”. Първото е програма за догонващо икономическо развитие на България и Румъния в ЕС, т. е. по-бърза динамика на страните, които са най-слабо развити. „Ако вървим по-бързо и отсечем трите глави на ламята, която гълта и прави апартаменти, нещата могат да се променят икономически и да има поне 6-7 % растеж”, разясни той. Второто е догонващо социално развитие – средната минимална работна заплата в ЕС в момента е 924 евро. При растеж от 6-7 % е възможно 10 % растеж на минималните и 8 % на средните доходи, което означава 2025 г. минималната работна заплата да стане 510 евро, а минималната пенсия – 600 лв. Третото е демографско развитие, т. е. младите хора да не бягат от България. Проф. Дуранкев уточни, че те предлагат създаване на европейски фонд „Бебе” – за първо дете 5000 евро, за второ – 10 000 евро, за трето – 20 000 евро, който да действа в страните със срив на населението, а в България и Румъния има и демографска катастрофа. Фондът може да се създаде от бюджетния излишък на ЕС. Може да се въведе и европейска 13 годишна заплата за работещите в най-слабо развитите страни, например 2000 евро.

1 (1)Трикратният световен шампион Антон Коджабашев разказа колко горд се е чувствал от изпълнения дълг в спорта със завоюваните медали и рекорди, но как през последните години гордостта му започнала да избледнява като вижда, че България с всеки изминал ден загива, че можещите българи станат роби по света, защото не намират реализация у нас. „Ние сме събрани в една листа хора, които сме решени да променим всичко това, стига да ни дадете този шанс”, каза още Антон Коджабашев и призова хората да гласуват с номер 10.

1 (3)На въпроси от залата за самолетите Румен Петков отговори, че това е въпрос на стратегически избор и припомни, че от „Коалиция за България” настояват за мораториум върху преговорите и продължаване на сделката за F-16, защото самолетът е остарял, все още няма завод, който го произвежда, ще бъде много скъп и със резервни части, за които ще плащаме мита и ще ги чакаме между 70 и 150 дни. Той даде за пример Румъния, която е купила 12 самолета, но от тях само 4 са във въздуха, а другите или чакат резервни части, или са трайно повредени. Според него е по-добре тези 2 млрд. лв. да ги инвестираме в родната икономика в малки и средни предприятия в изостаналите общини, а с по-малко пари да „вдигнем” във въздуха 30-те изтребители, които военният министър твърди че имаме.

1 (12)В края на срещата Румен Петков коментира и темата за избитите животни в Странджа, като заяви, че шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев е престъпник. Той изрази възмущение от цинизма на БСП, защото спекулирали с трагедията на стопаните, прегръщали козички и възрастни хора, но после си заминали и повече не потърсили сметка на престъпниците, съсипали поголовието в региона.

„Коалиция за България“ се противопостави остро на липсата на държавна политика и преследването  на почтени, възпитани и образовани хора, макар и на възраст, за сметка, на шофьори, които са неграмотни, на неграмотни участници в гласуването и грубите спекулации на организации, представящи себе си за патриотични, а всъщност, спекулиращи с цигански гласове, създавайки им условия за незаконни постройки, каза още председателят на „Коалиция за България“.

На финала на срещата областният лидер на АБВ Здравко Златаров призова: „На 26 май точно в десятката”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

About the Author :