Евроизбори 2019 – Деница Златева: На 26 май българските граждани ще намерят куража да се противопоставят на безобразията във властта

D Slateva 107– Г-жо Златева, кои ще са Вашите приоритети като български депутат в Европейския парламент?

– За мен един от водещите приоритети би бил да върнем социална Европа. Неслучайно „БСП за България“ избра посланието „Справедливост СЕГА!“ Има нужда от справедливост в България, но и в Европа.

Първи, като политическа сила, очертахме след широко общопартийно обсъждане нашите ангажименти и съдържателна програма. Представихме своята ясна позиция и стратегически поглед за развитието на Европа и за мястото на България. Обединена Европа е създадена и съществува заради своите граждани – заради тяхното благополучие, сигурност, развитие. В последните години, обаче, политиката на десницата превърна човека от субект в обект – от цел на икономиката в нейно средство. За БСП и за европейските социалисти приоритет са гражданите, справедливо разпределение и на инвестиции, и на доходи, и на европейски фондове. Не бива да делим държавите на малки и големи, на силни и слаби. Не е това смисълът на Съюза.

Zlateva Tarnovo 2 (1)-1 За мен друга важна борба би била скъсяването на дистанцията, която в момента има между гражданите и европейските институции, да обясним достъпно и разбираемо на хората как европейските закони въздействат пряко или косвено върху тях и ежедневието им, какъв е смисълът от членството ни в Европейския съюз. Мисля, че приоритет на всеки един евродепутат би следвало да бъде промяната във възприемането на Брюксел като център на една тежка бюрократична машина.

– Провеждате много срещи и разговори с хората. Как те приемат Европа и ЕС? Запознати ли са как политиките, които се обсъждат там, влияят върху живота на българите?

– От месеци пътувам из цяла България. Имаме срещи и в големите градове, но за мен са особено важни посещенията в малките населени места и общини, където се сблъскваш с истинското лице на „видимите резултати“ от близо 10-годишното управление на ГЕРБ – липса на междуселищна инфраструктура, на аптеки, болници, разпад на училища,обезлюдяване на цели села.

Когато си там, не е необходимо да четеш европейски и национални статистики, за да си дадеш сметка, че България след 12 години членство в ЕС, е на първо място по дял от населението, което живее в материални лишения и бедност. Години, през които почти през целия период управлява ГЕРБ, и през които се задълбочават социалните неравенства и междурегионалните  различия. Въпреки това, смея да твърдя, че за хората ЕС може да изглежда далечен, но в българското общество доминира положителната нагласа към него. Спомням си, още в първите години на членството ни, европейските фондове се разглеждаха като важен фактор за социално-икономическото развитие на страната. Проблемът е, че те не се използват ефективно, а контролът е занижен. И като резултат – продължаваме да оглавяваме негативните класации. Средствата не се разходват целево и законосъобразно ,облагодетелстват се малцина, а всички ние с данъците си трябва да връщаме пари на Европа за некачествените пътища, за фалшивите къщи за гости, за купените с европейски средства джипове и яхти.

Всичко това дразни и обезверява в някаква степен и хората, и бизнеса. И най-лошото е, че това не единичен случай, а прилича на добре организирана схема за злоупотреби и корупция.

–  Защо е важно следващият бюджет на ЕС да предвижда повече средства за България?

– Бюджетът на Европейския съюз е един от ключовите моменти в дебата за бъдещето на Европа. За съжаление, изтичането на мандата на действащите европейски институции ще забави процеса на подготовка, програмиране и приемане на бъдещия бюджет, подобно на предния програмен период. Това ще доведе до забавяне на старта на усвояване на средствата на национално равнище и ще създаде трудности, но се надявам този път забавянето да не е така драстично.

Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде обвързан с дългосрочна стратегия за развитие, да бъде подчинен на ясно дефинирани цели, а не да се определят области и приоритети за финансиране на парче и без ясна цел и добавена стойност. Важно е да бъдат взети предвид различните позиции на държавите членки по отношение на бюджетната рамка. България не трябва да гледа менюто, а да бъде активна на масата на преговорите и да настоява за няколко неща: на нашата територия се намира най-бедният регион в Европа; затова трябва да настояваме всички региони да се възползват от Кохезионната политика, докато най-слабо развитите да останат нейна основна цел. Нещо повече – реалните инвестиции в растеж, заетост и балансирано териториално развитие  да бъдат в центъра на политиката на сближаване, но най – вече под формата на безвъзмездни средства, а не толкова като финансови инструменти. Новите задачи и цели пред Съюза не бива да бъдат финансирани за сметка на тази политика. И в заключение, важен е обхватът на ресурса, който получаваме като страна – бенефициент, но от контрола и капацитета на националните и местни власти зависи добавената стойност на всяко едно получено евро.

– Какви са посланията Ви към избирателите? Защо трябва да гласуват за кандидатите на “БСП за България”?

– На първо място, докато другите представяха партийните си листи, ние първо представихме своите програма и приоритети. От друга страна, “БСП за България“ е единствената политическа сила, която избра демократично кои да бъдат нейните кандидати, във всички останали случаи станахме свидетели на подреждане на листите в партийните кабинети на лидерите. Листата на БСП съчетава в себе си експертност и професионален опит в редица обществени сфери.  Младите кандидати в листата са доказателство за последователната политика и волята на партията за обновление.

– Защо БСП трябва да спечели евроизборите? Как победата ще се отрази на развитието на страната?

– Това са избори, в които националното и европейското като проблематика се преплитат. Вотът на 26 май не бива да бъде подценяван– той има както европейски, така и национален залог, а именно – да покаже волята на българските граждани за промяна. Точно затова всеки ден призовавам хората да бъдат активни, а не апатични и безразлични, да се разделят с разбирането, че от техния глас нищо не зависи. Напротив, да излязат да направят своя избор по убеждение,  независимо за коя политическа сила, но свободен избор, без натиск и без страх да изразят гражданската си позиция. Отказът от участие в изборите означава, че нямаме желание да се противопоставим на безобразията, на които сме свидетели всеки ден. Не може да привикваме към тях и мисля, че българските граждани имат куража да се преборят.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

About the Author :