Евродепутатът Петър Витанов и проф. д-р по право Янаки Стоилов в Ямбол

Ямбол, 25.01.2020 г.

Евродепутатът Петър Витанов – ръководител на делегацията на българските социалисти и демократи в Европейския парламент и проф. д-р по право Янаки Стоилов вчера посетиха Ямбол и дадоха пресконференция, водена от Катя Георгиева, председател на БСП-Ямбол.

През деня Петър Витанов се срещна с ученици от ПГ по икономика в нашия град. Той сподели, че се е получила искрена дискусия, децата са се вълнували от това как функционират европейските институции, как ЕС би могъл да помага на младите хора. Причината той и колегите му при всяка възможност да обикалят различните региони от страната, е за да разясняват дейността си в Европейския парламент, как тя влияе върху ежедневието на редовия българин, да бъдат чути проблемите по места и при възможност да се съдейства за адресирането им на по-високо равнище, за да бъдат решени.

Янаки Стоилов бе в Ямбол по покана на Обединението на жените социалистки в БСП като основен лектор в организираната дискусия на тема: „30 години демокрация – как се промениха нашите права.“ Той сподели, че изцяло подкрепя инициативата на ОбС на БСП-Ямбол и общинските съветници от партията за именуване на улица на името на Любен Корнезов, с когото се е запознал във Великото Народно събрание и е работил заедно в някои от следващите мандати, като подчерта – това е нещо, по което трябва да се произнесат самите граждани на Ямбол. „Любен Корнезов е от достойните и способни хора в професията си и в заеманите обществени позиции. Напълно би съответствало богатата история на Ямбол с редица забележителни личности да се допълни с наши съвременници по повод на неговата кончина“, каза Янаки Стоилов.

В отговор на журналистически въпрос дали са нужни промени в конституцията, гостът подчерта своята пристрастност по темата, като един от създателите на основния закон. Той припомни, че досегашните промени в конституцията са предимно в главата за съдебната власт, но те не са довели до съществено подобрение. „За мен големите проблеми са в състоянието на политическите субекти, а не в нормативната организация на обществото“, заяви Янаки Стоилов. „Защото промени в конституцията могат да се наложат, вероятно те трябва да са в бъдеще по-радикални и трябва да бъдат направени като част от промяна в начина, по който функционират политическите субекти. Защото ако държавните институции, политическите, обществените организации не повишат качеството на своята дейност, своята отговорност пред гражданите, то няма чудодеен закон, който да реши тези въпроси“, каза гостът.

 

About the Author :

Leave a reply