Евродепутатът Момчил Неков: От следващата година трябва да се задейства законодателството срещу двойните стандарти при храните

DSC06700Като голям успех и за България определи евродепутатът Момчил Неков приетия доклад на Европейския парламент за двойните стандарти при храните и стъпките, по които те могат да бъдат преодолени. На 17 септември той се срещна с ямболските медии не само да съобщи добрата новина, но и да разясни как се е стигнало до този развой на събитията, защото според него е важно българите да знаят кой какво е свършил.

Момчил Неков проследи последователността на събитията, довели до приемането на този доклад. През 2011 г. евродепутатът от групата на социалистите Олга Сехнолова започва да работи по темата, представяйки анализи за различията, като към него момент никой не признава, че има такъв проблем и тази тема е част от дневния ред на Европейския съюз. Тя прави и повторни анализи и на тази база през 2017 г. председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер призна, че има такъв проблем. След това работата в парламента е разпределена на трима евродепутати социалисти, които да внесат доклади в съответните комисии. Освен Олга Сехналова с темата са се захванали и Момчил Неков, който е бил докладчик за комисията по земеделие и Биляна Борзан от Хърватия, която е била докладчик в комисията по околна среда. Благодарение на тези доклади в европарламента се е стигнало и до приемането на този доклад.

Евродепутатът уточни и какви са следващите цели – до края на 2018 г. трябва да бъдат направени всички анализи в държавите членки, където има двоен стандарт на храните от една и съща марка, а в началото на 2019 г. да се премине към подобряване на законодателството. Става въпрос за Директива 29 от 2005 г., която определя нелоялните търговски практики. В нея има черен списък на нелоялните търговски практики и трябва двойното качество на храните да влезе в него, а наказанието да бъде процент от годишния оборот на производителя.

На този етап предложението е наказанието да бъде 4 % от годишния оборот на фирмата производител, допуснала да произвежда различно качество на храните от една и съща марка и с един и същи етикет в различните държави.

Самите замервания на качеството на храните ще се правят от съвместен изследователски център, който е базиран близо до Брюксел.

Момчил Неков изрази надежда, че първите резултати по темата ще бъдат реални в началото на следващата година. Той уточни, че не всички продукти могат да бъдат идентични, но, когато има разлика, тя трябва да бъде много ясно показана на опаковката, а не да се подвежда клиентът, че получава същия продукт.

Той припомни и че има пилотен проект, на който той е съавтор, да се разшири обхвата на двойните стандарти на стоките и от хранителни продукти да се премине и към нехранителни продукти – перилни препарати, почистващи препарати, техника и всичко останало.

 

About the Author :

Leave a reply