Евродепутатът Момчил Неков: България е заплашена от глоби за географските означения на традиционни продукти

DSC02431Двойното качество при храните и защитата на българските традиционни продукти бяха основни теми на срещата на евродепутата Момчил Неков с ямболските журналисти.

Той припомни, че като докладчик в комисията по земеделие в европарламента още през март 2017 г. е поставил въпроса за двойното качество на храните в европейския парламент, след което този проблем е бил засегнат в изказването на Жан Клод Юнкер в доклада за състоянието на ЕС през септември 2017 г. и оттогава проблемът е започнал да става експертен, защото се е признало неговото значение.

DSC02432Борбата за уеднаквяване на качеството трябва да премине и върху нехранителните продукти и услугите, подчерта още Момчил Неков.

Той изтъкна, че той пише становището по проблема в комисията по земеделие, а в края на януари българските институции са подкрепили това становище. В него е залегнало, че изследванията за двойното качество трябва да приключи до края на 2018 г. и че трябва да се промени директива 29 от 2005 г. Радостната новина е, че комисията е чула призива на Европейския парламент и се подготвя законодателна наредба за промяна на тази директива като част от един пакет за засилване правата на потребителите. Основното е в чл. 6 и в приложение 1 да се запише, че двойният стандарт  при храните е нелоялна търговска практика на производителите.

DSC02433Двойното качество е дискриминационна практика, която трябва да се премахне на единния пазар, каза още Момчил Неков.

Другата тема, по която работи активно евродепутатът е защитата на българските традиционни продукти – българското кисело мляко, бяло саламурено сирене – краве, овче и козе, лютеницата, бозата, смилянския боб, зеленото сирене от Черни вит. Това са продукти, които от 2007 г. е имало възможност да бъдат защитени, а не е направено нищо заради липса на политическа воля. Продължава мълчанието от страна на институциите – Министерство на икономиката и Министерство на земеделието и храните.

DSC02440Момчил Неков припомни, че 2015 г. започнал кампания „Да защитим българския вкус”, за да бъдат защитени българските продукти, което ще създаде местен поминък.

Той даде за пример, че Италия има защитени 300 такива продукта, а България засега само два – Българското розово масло и Горнооряховският суджук. Италия е получила европейски средства за тези свои продукти и за рекламата им, така че се получава че българските данъкоплатци плащат на Италия да рекламира своите продукти, а не правим нищо за рекламата на нашите традиционни продукти.

DSC02442Според Момчил Неков има реален шанс страната ни да загуби защитата на уникалните си продукти и дори да бъде глобена за това. На негов въпрос комисаря по земеделието Фил Хогън е отговорил, че България може да бъде първата държава, която да бъде глобена за неизпълнението на регламента за защитени традиционни продукти.

DSC02446Евродепутатът обясни, че ще организира такава среща с традиционни производители в България, за да им обясни каква е реалната опасност за традиционните български продукти.

При разговор на Момчил Неков с Фил Хогън еврокомисарят по селско стопанство е заявил, че ако има желание от страна на българските производители и има инициативност българските продукти, които кандидатстват за географско означение ще бъдат с приоритет, за да бъдат избегнати глобите и българските продукти да бъдат защитени.

DSC02452Сегашното състояние у нас е, че продуктите ни за защитени по Лисабонската спогодба, но трябва да бъдат защитени по регламента и вариантите са три – да се плащат глоби; да падне защитата и всеки да може да произвежда, например, българско кисело мляко и третият – да си защитим продуктите.

Момчил Неков обясни, че предстои обсъждане на общата селскостопанска политика за следващия програмен период и е необходимо браншовите организации да подготвят стратегии за развитие, за да може със субсидиите да се създава повече добавена стойност. Той даде за пример, че трябва да се залага повече на отглеждане на нишови култури като памук, ориз, чесън.

DSC02456Трите основни цели на общата селскостопанска политика са – мерки срещу климатичните промени, достойно заплащане на труда на производителите и осигуряване на продоволствената сигурност на Европейския съюз.

Евродепутатът припомни, че България е на първо място по концентрация на земя в производителите, но у нас не са предприети никакви мерки за ограничаване на това.

DSC02458Тепърва на европейско ниво ще се обсъжда въвеждането на прагове, за да не се получават такива аномалии, както е  в България 80 % от субсидиите да отиват в 20 % от земеделските производители.

След пресконференцията с ямболските медии Момчил Неков посети „Арт галерия Стойчев”, единствената частна художествена галерия в града.

Там той разгледа великденската изложба и откупи картината „Върхове”, за да насърчи млад автор – Теодора Тодорова от София.

DSC02460

About the Author :

Leave a reply