Евродепутатът Илиана Йотова дискутира евротеми в Стралджа

DSC08738aЗащо са важни предстоящите избори за Европейски парламент, каква е ролята на евродепутатите за увеличаване авторитета на страната и привличане на повече европейски средства, каква е политическата обстановка у нас, как се справя правителството с актуалните задачи на деня – това бяха част от темите обсъдени в Стралджа  на среща с евродепутат Илияна Йотова, която е на второ място в листата на БСП за предстоящите евроизбори. „Най-вредно е да мислим, че Европа е някъде далеч от нас, трябва да сме наясно, че всеки приет закон там, рефлектира и у нас”, подчерта г-жа Йотова, за да обърне внимание на това колко е важно всеки от нас да гласува. Междувременно тя даде отчет за своята работа в Европейския парламент, за внесените материали и конкретните изказвания. „Нашата цел е да докажем, че българските граждани не се различават по нищо от гражданите на по-големите и богати европейски държави. Ние не сме втора ръка хора и не заслужаваме да бъдем подценявани!”, добави тя  заедно с един обективен и сериозен политически анализ на събитията у нас. Представяйки работата на правителството на Пламен Орешарски, Илияна Йотова допълни: ”Това е първото правителство, което за последните  години направи конкретни промени в социалната сфера, отпуши малко въздух за социално слабите, за децата и майките, даде шанс за развитие на бизнеса и осигуряване на повече работни места.” Според нея при един добър резултат на европейските избори правителството ще заработи с по-високо самочувствие и в друга обстановка, ще бъдат изпълнени и другите заложени цели в програмата. „Ние сме на прав път! Имаме шансове да спечелим тези избори!” каза тя. В диалога със стралджанци се включи и гостът Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той  представи програмата „Иновации и конкурентноспособност”  по която за периода 2014-2020г. ще има в повече  с 300 млн.лв. спрямо предходната.

По време на срещата не беше подминат въпроса за  отношението на БСП към проекта  АБВ  на президента Георги Първанов . Според г-жа Йотова   „С този проект се цели създаването на един нов политически субект”. Споделяйки събраните впечатления от срещи с членове на БСП в страната тя изрази увереността си, че „за АБВ ще има фалстарт на предстоящите евроизбори”. „Нека преброим червените рози на 26 май и това да бъде най-големия букет, който сме получавали!”, каза тя.  Изразявайки мислите на присъстващите кметът на общината Митко Андонов увери гостите, че в  Стралджа резултатите от евроизборите ще покажат категорична подкрепа на кандидатите на БСП.

Илияна Йотова е депутат в ЕП от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на БСП. Член на парламентарните комисии по рибарство и аквакултури, комисия по правосъдие , вътрешен ред и права на човека, комисия по социалната политика, комисия по петиции и жалби. Тя е зам.-председател на комисията за борба  с организираната престъпност, корупцията и прането на пари, зам.председател на интерпарламентарната делегация  ЕС – Молдова, член на интерпарламентарната делегация ЕС – Магреб.

Илияна Йотова стана първия български евродепутат, удостоен с наградата „Депутатите работят за хората”. Отличието се връчва за цялостна работа на евродепутата като признание за диалога с гражданите, активна дейност по европейските теми чрез организиране на дискусионни форуми в България както и за сериозното присъствие в български и чуждестранни медии с позиции относно българската и европейската политика.

 

About the Author :